Български алпинисти ще проправят нов маршрут към връх в Пакистан


Български алпинисти ще проправят нов маршрут към  връх в Пакистан
25 Юли 2019, Четвъртък


Nayser Brakk е висок само 5200 м., но е с формата на четиристенна пирамида с почти отвесни, изцяло скални стени, което го прави изключително сложен технически за изкачване

Автор: Десант

Четиричленна българска експедиция ще се опита да направи премиерни изкачвания в долината Чаракуза (Charakusa Valley), разположена в планината Каракорум, Пакистан, като основна цел на катерачите е изключително красивият връх Nayser Brakk.

Той е с формата на четиристенна пирамида с почти отвесни, изцяло скални стени, което го прави изключително сложен технически за изкачване. Така „скромната“ му на пръв поглед височина от 5200 метра се превръща в сериозно изпитание за алпинистите. Досега едва 10-тина души в света са се кавали на върха, като сред тях не е имало български катерачи.

Николай Петков и Руслан Вакрилов от АК “Планинец”, Дойчин Боянов – СК “Вертикален свят” и Венцислав Костов от АК „Млад дихател“ се отправят към долината Чаракуза с амбициозната задача да проправят изцяло нов маршрут към върха, извън 3-те маршрута за изкачване, познати досега. Подготовката им е отнела месеци на планиране, издирване и проучване на цялата налична информация за терена, прецизна тактическа и физически подготовка.

„Ние ще катерим по изцяло скален терен, в отвес. Идеята ни е да прокараме нов маршрут по „Nayser Brakk“ или по някой от околните ненаименувани върхове, по изцяло скална стена. Техническата сложност на този вид катерене (т.нар. big wall) е много по-висока. Изискват се специални технически умения за изкачване по такъв терен“, разказа Руслан Вакрилов.

Николай Петков и Дойчин Боянов са двама от най-опитните ни алпинисти, с множество премиерни изкачвания по трудни стени и върхове. Николай Петков е участник в първата българска експедиция на Еверест през 1984 г., когато бе направен пълен траверс на върха.

Дойчин Боянов има зад гърба си много премиери в Каракорум и на Антарктида, както и осемхилядниците Нанга Парбат, Гашербрум 1 и Еверест без кислород. Венцислав Костов е натрупал опит за катерене по дълги стени в Йосемити и планините на Европа и Азия, а Руслан Вакрилов е фотограф и катерач, участник в експедициите Гранитни Алпи и Опашката на Дракона, Патагония (2015-2016 г). 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки