Когато Созопол беше малък град, в него почивали... 1200 туристи


Когато Созопол беше малък град, в него почивали... 1200 туристи
24 Юли 2019, Сряда


Бургас са предпочели няма и 8000 души, когато Приморско още е било село, а в Обзор отчитали „блестящи перспективи за курортен напредък"

Автор: Диана Славчева

Това лято особено коментирана е темата с отлива на туристите от българското Черноморие. Някак си смятаме за нормално край нашите брегове да почиват всяка година няколко стотици хиляди докъм милион и нещо чужденци. Но това не винаги е било така.

В интерес на истината, България започва да се развива като морска туристическа дестинация едва преди 70-80 години. 

За това свидетелстват пожълтелите страници на старите вестници. Така например в броя си от 25 юли 1939 г. в. „Вечерна бургаска поща” хвалебствено цитира следните „сензационни" данни: „Броят на летовниците в Бургас до днес надминава 7700 души. В Созопол летуват 1200 души”.


Бургаските морски бани


Очевидно за времето си, това са били внушителни и будещи респект цифри.

В същото време газетата информира, че „В Обзор, Поморийско – в едно от последните заседания обзорския общински съвет се е занимавал с въпроса за повдигане на селото в курортно отношение. Изтъкнато било, че в Обзор, съчетание на здравия балкански климат и хубав морски плаж, открива блестящи перспективи за курортен напредък”.

С други думи, в онези години Обзор дори не се е смятал за курорт.


Плажът в Обзор в миналото

Година по-късно вестникът обръща внимание на едно друго медийно събитие с морски адрес, този път от тогавашното село Приморско. Та там през 1940 г. се построили... „модерни нужници в училището, които ще се измиват с вода, която ще отива в канализацията, като се направиха кранчета-шадраванчета за пиене на вода, подобни на тия при Софийските минерални бани“.


Някогашното село Приморско

Въпреки че става въпрос за времето, в което Втората световна война набира сили, някогашният ежедневник отчита, че „оживлението по поморийските плажове на Бургаското крайбрежие е много голямо и като цяло този летен сезон напливът на курортите е значително по-голям от този през миналата година”.

Припомняме, че през въпросната „минала година" около Бургас са почивали няма и 8000 човека. Та „напливът" колко да е бил значителен - айде да са дошли десетина хиляди. Ми то, общо взето и това лято клоним към тази цифра. 

Но да излезем от рамките на шегата и да обърнем внимание на един доста по-сериозен проблем, който е съществувал в миналото и с пълна сила битува и днес.

Та преди, и сега, джебчиите са причинявали много плажни главоболия. 

Така например на 27 юли 1940 г. в. „Вечерна бургаска поща" съобщава, че: „Завчера към 12 ч. от кабините на морските бани неизвестен крадец е откраднал дрехите на Атанас Андреев Камиларов и часовник на стойност 950 лв”.

Че криминалният контингент в онези далечни години не е стоял с вързани ръце, става ясно и от следния обзор в същия вестник, публикуван няколко дни по-късно: „Органите на бургаската криминална полиция са констатирали, че със започването на курортния сезон, в Бургас са се появили много нежелание гости, които са направили вече първите пакости в града. На морския плаж полицията е заловила няколко души крадци. Взети са мерки градът да бъде прочистен от всички съмнителни лица”.

Дали са успели в това си начинание полицейските органи не става ясно, но пък строгостта на закона личи в следната информация:

„Съобщава се на бургаските граждани, че срокът за деклариране на пистолетите и биноклите се продължава до края на месеца”.

Не можем добре да се ориентираме защо и биноклите са били обект на регистрационен режим, но е факт. Може би обаче е трябвало да бъдат описвани и всички оставени без надзор бъчви, ако се съди от следната дописка, публикувана в същия вестник на 29 юни 1940 г., под заглавието „Майки, пазете децата си”:

„Вчера към 12 ч. Любчо Стефанов Хараламбов, 3-годишното дете на кмета на с. Факия, Средецко, играейки си с други деца около една бъчва, окачена на окове, децата дигнали оковете, бъчвата се обърнала и затиснала малкия Любчо”.

Ама нещо много избягахме далеч от морския бряг. Също като тазгодишните туристи. Но пък поне се позабавлявахме с усмивки от старите ленти, пардон, вестници...


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
и още
24.07.2019 15:58:12
0
0
И руски имигрантски училища, на бегълците от СССР - също е издържала тогавашна България...
2
и училищата
24.07.2019 14:24:36
0
0
Да не забравите - че транспортът и леченито в болница за деца е било БЕЗПЛАТНО!!! Храната за бедните - също. И всичките степени училища. Д ане забравиме културните програми в града (ако в софия - не е било така)
1
извадки
24.07.2019 14:10:46
0
0
Освен красивите снимки на красивите села.... Толкова много пропаганда, лъжи че няма защо и буква да обели човек. И е по-добре да се дават цялостни статии, или статия в/със съответния Контекст (сигурно като съвсем европейски биха били и се чудиш - това българско ли е или не!)- а не някакви парчетийки или извадки...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки