Патриоти от НФСБ почистиха паметника на преображенци в местността Петрова нива (СНИМКИ)


Патриоти от НФСБ почистиха паметника на преображенци в местността Петрова нива (СНИМКИ)
Снимки: Севдалина Пенева
22 Юли 2019, Понеделник


Родолюбивият поход в Странджа, по стъпките на участниците в Илинденско-Преображенското въстание, се провежда за втора поредна година

Автор: Севдалина Пенева, Теодора Иванова

За втора поредна година Националният фронт за спасение на България (НФСБ) организира патриотичен поход до паметни места в Странджа планина, свързани с Илинденско-Преображенското въстание.



В родолюбивата инициатива се включиха симпатизанти на партията от местните структури в Бургас, Камено, Карнобат, Айтос и Малко Търново. С тях бе и депутатът от НФСБ Христиан Митев. 



С гордо развети трибагреници и флага на НФСБ, участниците в автошествието преминаха през няколко исторически обекта.

Първата спирка бе местността Петрова нива. През юни 1903 г. там се провежда конгрес на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, на който се изработва общият план на въстаническите действия в окръга по време на Илинденско-Преображенското въстание.



На това място активистите от НФСБ запретнаха ръкави и почистиха обраслия с треви плочник пред внушителния паметник на Преображенци, построен през 50-те години на миналия век.

Паметникът е дело на двама архитекти – Михаил Соколовски и Евгений Зидаров, които използват местен камък за обелиска. В него са зазидани костите на Георги Кондолов (водача на Преображенското въстание).


Патриотите поднесоха цветя в памет на борците, отдали живота си за свободата на България.

През 2003 г., в чест на 100-годишнината на въстанието, в местността е построена църква, наречена „Света Петка“. Има и музей с експонати (снимки, оръжия, документи), посветен изцяло на освободителните борби на българите от Тракия и Македония и на Илинденско-Преображенското въстание.

След построяването на паметника тук започват да се събират многолюдни събори и да честват подвига на героите всяка предпоследна събота на месец август. Тази година възпоменателният събор е насрочен за 17 август.

Мемориалният комплекс, заедно с Историческия музей в М. Търново, е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.


На Петрова нива се намира и едно от най-живописните панорамни места в Странджа


Автопоходът продължи към тракийското светилище на Мишкова нива. Археологическият комплекс се намира в района на Малко Търново, до границата с Турция.



По време на престоя бе изнесена любопитна беседа за историята на това място.



Активистите на НФСБ се поклониха и пред паметната плоча на преображенеца Дико Джелебов край село Стоилово, където е даден първият сигнал за Преображенското въстание.


Параклисът "Св. Илия" над Стоилово

На конгреса на Петрова нива Дико Джелебов е определен за войвода на Стоиловски революционен участък. На 4 (17) август той получава известие да хвърли първата бомба за оповестяване на Илинденско-преображенското въстание.

Ръководи нападението на участъка в Стоилово. След края на въстанието четата му охранява бягащите българи към българската граница. През 1903 г. напада село Сазара. По време на Хуриета Дико Джелебов се завръща в Ятрос и става учител въпреки недоволството на гръцкия владика. Убит е в местността Татар дере в 1909 г. от гръцки терористи.

В постоянната експозиция на музея на Малко Търново в местността Петрова нива са запазени лични вещи на Джелебов като неговата униформа, личния му бинокъл, револвер, писалка и други. Бойното знаме на четата на Джелебов днес се съхранява в Националния военноисторически музей в София.



Пътят на автоколоната продължи към славното село Сърмашик, днешен Бръшлян. Там патриотите поднесоха цветя пред паметника на преображенците Никола Равашола и Пано Ангелов в знак на признателност и преклонение пред делата им.

Паметният знак на двамата герои на Преображенската епопея е монтиран по идея на местното дружество за опазване на историческото наследство. На 20 март 1903 г четата на Пано Ангелов и четниците му Никола Равашола, Георги Мутафов, Атанас Вълканов и Петко Пухов се намира в Сърмашик, където четата е предадена и в започналото сражение загиват войводата и Никола Равашола. Смъртта им е възпята от Яни Попов в странджанския революционен химн "Ясен месец".


Параклис "Св. Пантелеймон" край Бръшлян





В категории: Политика , История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки