Изключително рядко срещан бял лопен цъфна в Странджа


Изключително рядко срещан бял лопен цъфна в Странджа
Снимки: Фейсбук ПП „Странджа"
22 Юли 2019, Понеделник


Последно екземпляр от растението с такава мутация на територията на парка е бил видян през далечната 2004 г.

Автор: Десант

Изключително рядък бялоцъфтящ лопен разцъфна това лято край Малко Търново в местността Пряслопът, на 500 м. н.в., информират от Природен парк „Странджа".

Растението е високо два метра и е изключително красиво. Ботаниците в България споделят, че тази мутация се среща много рядко.

Пръв вижда лопена-албинос служителят на ПП „Странджа“ Видко Йовков. Последният бял лопен на територията на парка е бил видян през далечната 2004 г. в м. Петрова нива от ботаника Спас Узунов.



Лопенът (Verbascum Thapsus) представлява двугодишно влакнесто-мъхесто растение с дълбок корен, което принадлежи към семейство Живеничеви. През първата година образува розетка от листа, а през втората година образува окосмено право стъбло, което има заострени и окосмени листа.

Цветовете на лопена обикновено са жълти и едри. Те са разположени на върха на стъблото в клас с формата на пирамида. Чашката и венчето са петделни. Тичинки са пет на брой, срастнали с венчето. Плодът е многосеменна кутийка.

Лопенът е познат и с наименованията богородична хурка и овча опашка.

Той вирее в песъчливи и тревисти места, край ниви, ливади и храсталаци. Среща се до 2000 метра надморска височина. Разпространен е в Европа, Кавказ и Северна Африка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки