Скандал! И знаковото кино „Европа Палас” стана хипермаркет


Скандал! И знаковото кино „Европа Палас” стана хипермаркет
Снимка: Сдружение "Кинопамет"
21 Юли 2019, Неделя


Това показва каква съдба очаква и останалите значими паметници на културата и архитектурни забележителности в София и големите градове в страната

Автор: Десант

22 юли ще бъде един тъжен ден за българската култура и духовност – на този ден официално ще отвори врати новият хипермаркет, ситуиран в сградата на знаковото софийско кино „Европа Палас” на ул. „Алабин” 35 (известно в миналото и като кино  „Д. Благоев”), с което арт салонът окончателно отива в историята, съобщават от сдружение „Кинопамет“.

„Префасонирането“ на емблематичното кино стана възможно след като Министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство дадоха „зелена светлина” за трансформацията на прочутия кинотеатър в голям супермаркет за хранителни стоки, въпреки че той има защитен статут като културна ценност, напомнят от сдружението.

Случилото се с легендарното столично кино всъщност показва каква съдба очаква и останалите значими паметници на културата и архитектурни забележителности в София и големите градове в страната, отбелязват от сдружение „Кинопамет”.

„Видимите“ резултати от „грижите“ на Министерството на културата за опазване на културното ни наследство са налице – въпреки че е обявено за единчна архитектурно-строителна недвижима културна ценност, легендарното софийско кино „Европа Палас” бе изцяло изтърбушено, а днес вече се е сдобило и с модерна фасада от алуминиеви профили, която няма нищо общо с автентичния му вид, констатират от гражданското сдружение.

Любимото на поколения столичани и гости на града кино се открива през далечната 1938 година. "Европа Палас" е дело на известния български архитект Асен Михайловски, а тъй като арт салонът е от най-модерните и луксозни за времето си, в пресата тогава излизат редица похвални отзиви и публикации за "най-големия кинотеатър не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа", припомнят от сдружение "Кинопамет".

Забележителното кино "Европа Палас" на ул. „Алабин” 35 е обявено за паметник на културата през 2011 г., то е и част от архитектурно-строителния ансамбъл от историческия градски център на столицата. Кино "Европа Палас" е на територията на Историко-археологически резерват "Сердика - Средец" и попада в неговите охранителни зони, но и това не го спаси от участта да бъде променено предназначението му с цел преустройване в голям магазин за хранителни стоки, посочват от гражданското сдружение.

От неправителствената организация очакват отговор от Столична община и от Дирекция "Общински строителен контрол" защо е допуснато изтърбушването на прочутия кинотеатър "Европа Палас" на "Алабин" 35 и трансформацията му в  хипермаркет без каквито и да е паркоместа, в това число и за инвалиди. Действащата нормативна база и наредби на регионалното министерство предвиждат пред хипермаркетите в страната задължително да има места за паркиране, включително и за автомобили на хора с увреждания, посочват от сдружение „Кинопамет“.

Районният кмет и органите на ДНСК не са помислили и за бъдещите сериозни транспортни проблеми и хаос, които ще настъпят с всекидневното зареждане на новия хипермаркет със стоки – тежкотоварни камиони ще спират за разтоварване на уличното платно на "Алабин" 35 и ще блокират трафика по тясната еднопосочна улица, в това число - и движението на трамваите, алармират от „Кинопамет“.

А тъй като държим на националната ни културна и историческа памет и идентичност, настояваме от НИНКН и от Министерство на културата да финансират от собствения си бюджет изготвянето на една скромна паметна плоча, която да бъде монтирана пред бившето кино „Европа Палас” на "Алабин" 35, за да напомня на минувачите, че в тази знакова сграда - паметник на културата, се е помещавал някога легендарен столичен кинотеатър, подчертават от сдружение "Кинопамет".


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Ужасно
21.07.2019 17:06:01
0
0
Ужасно.... Защо само сдружение - Кинопамет??? От кога е това сдружение Кинопемет??? Защо - художественият град, художествената градска среда и памет - не намериха никаква проява? След разрушенията в системите на културата (и икономиката) 45 години.... В архитектурата! такъв чудовищен вандализъм!!! Къде за 45 години - всичко е заминало???? Нито в разговорите с Европа от самото начало, нито у нас.....тези въпроси са отклонявани? И как така - Кинопамет не е в час с Европейските декларации в тази област? LEEUWARDEN DECLARATION от ноември 2018 в защита на градската културна памет, история, идентичност, пространствено и икономическо значение и развитие?.... (художественото култура - сигурно също е заминала... Икономиката е художествено мислене в Европа... не типово строителство и икономика и мислене...
1
елина
21.07.2019 13:05:18
1
0
боил банов какво мисли по случая
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки