Почина дългогодишният проучвател на Червен - археологът Стоян Йорданов


Почина дългогодишният проучвател на Червен - археологът Стоян Йорданов
21 Юли 2019, Неделя


Неговата изследователска дейност е огромен принос за разбирането и популяризирането на средновековното минало на региона

Автор: Десант

Почина дългогодишният проучвател на средновековния град Червен - археологът Стоян Йорданов, съобщиха от музея в Русе.

От институцията отбелязват, че неговата изследователска дейност е огромен принос за разбирането и популяризирането на средновековното минало на региона.

Стоян Йорданов завършва магистратура по история във Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий”, със специализация по средновековна българска археология и музеезнание. През 1975 г. започва работа като археолог в Русенския музей, а в периода 1982-1989 г. е директор на институцията. Безценни са проучванията му, посветени на скалните обители по Русенското Поломие.

Повече от 40 години той неизменно изследва всички аспекти на средновековното градоустройство в Червен. С негово участие завършва цялостното проучване на цитаделата.

Йорданов ръководи проучванията на водоснабдителните съоръжения, на няколко жилищни квартала и храмови постройки. През 2017 г. под негово ръководство започват разкопките на Църква №16 в средновековния Червен.

До последно Стоян Йорданов бе отдаден на темата за културното наследство. 

Поклонението е на 22 юли от 12.00 ч в храма „Св. Архангел Михаил“ в Русе. Погребението ще се състои от 13.00 ч в Гробищен парк „Басарбово“.


В категории: Новини , Археология

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Причина или Следствие?
21.07.2019 19:16:17
0
0
Възраждащи възможности е думата. от Възраждане...
2
Причина или Следствие?
21.07.2019 18:27:54
0
0
Има много ЦЕНЗУРА във висшето образование по Архитектура.... А не се обсъждат.... Учебниците са цензурирани, поне във визуалният материал, ( и авторите) и Внушения.... Градът - като една сложна Духовна система - духовните измерения са, няма ги? , Въобще тази идея не е стигнала до своето истинско осмисляне и развитие. Това има и икономическо значение.... За България - така стоят нещата... толкова години след Комунизма... Художественото, артистичното измерение на града. Не административно-комендното. Къде са Възродителните възможности? Командно-административни...? Не художественото измерение е причината за бедността... Това е нелогично. Точно обратното! Когато се решават или са се решавали тези проблеми през епохите - те не се разглеждат по този наслагвано и манипулативно омразен, популистки и лъжлив начин. Напротив - художествената мисъл, чувство, идея, изненада, възхищение е обединяващото начало и необходимост за свободно развитие, динамика на толкова на жители. Не военно-командната власт, апарат. Изкуството винаги е извисявало, развивало човека...
1
много въпроси
21.07.2019 17:23:28
0
0
В Русе се правят много неща за художествената памет на града... които са показателни за натрупаните проблеми в България в архитектурата като системи.... И многото проблеми, съвсем коректно, с които архитектите се сблъскват.... ????
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки