Не ловци, а снайперисти щели да отстрелват съмнителните прасета в гората


Не ловци, а снайперисти щели да отстрелват съмнителните прасета в гората
Снимката е илюстративна
18 Юли 2019, Четвъртък


Това е само една от „извънредните“ мерки, предприети от МЗХ и БАБХ. Заради подобни абсурди ловните сдружения в Бургаска област започват подписка срещу министър Десислава Танева

Автор: Янко Крумов

Мерките, които държавата предприема за борбата срещу африканската чума по дивите свине, са неадекватни. Около 130 000 български ловци остават изолирани от решаването на проблема, вместо да помагат. Това заяви общинският съветник от СЕК в Бургас Георги Манев, който е и представител на Ловно - рибарски съюз „Орловица“. 


Георги Манев и Ангел Ангелов

Георги Манев, Ангел Ангелов - председател на ловно-рибарското сдружение (ЛРС) „Средец“ и председателят на ЛРС „Лебед-Бургас“ Христо Тодоров, дадоха днес извънредна пресконференция, за споделят с обществото тревогите си.

Според последните разпоредби на Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопазнаст на храните в горите в 20-километровата зона от регистрирано огнище на африканска чума, се въвежда извънредно положение.

На практика това означава, че достъпът до горските участъци се забранява не само за ловците, но и за заетите в дърводобива хора, за гъбарите, дори и за туристите.

Друга мярка е ограничаването на популацията на дивата свиня, но не чрез групов, а чрез индивидуален лов. И по-точно отстрел, който да бъде извършван от... снайперисти.

„Държавата забранява на нас - на ловците, да излизаме на т.нар. „гонки“. Идеята е увеличената популация на дива свиня да се намали, за да не се разпространява заразата. Проблемът обаче е, че именно ние, ловците, които ежегодно плащаме паричните си вноски и таксите, сме най-подготвени и най-опитни, за да се справим с тази ситуация. Не спецчастите, които преди години бяха пратени да убиват полудиви крави, но станаха за смях, защото не можаха да гръмнат нито една. Условията в гората са различни, никакви снайперисти не могат да се справят, защото не са подготвени като ловците“, коментира Георги Манев.

Той подчерта, че у нас екарисаж няма, а на негово място са изникнали 6 броя инсинератори, които не са достатъчно ефективни. Те „не могат да изгорят 1000 кокошки, а какво остава за 10 000 прасета“, образно коментира Манев.

Той и колегите му не са убедени изобщо, че в Бургаски окръг има наличие на такава зараза. 

„Не съм видял резултати от пробите. Това заболяване при дивите животни убива между 30 и 50% от популацията. Останалите екземпляри се справят с болестта и дори придобиват имунитет, който укрепва допълнително поколението им. Вече не съм и сигурен дали най-добрият вариант е отстрел, след като случващото се в момента би могло от само себе си  да отмине“, коментира той.

Ловците са категорични, че мерките, които държавата е предприела по т.нар. „чешки модел“ – където миналата година за 2-3 месеца бе решен проблема с африканската чума по дивите прасета, не са подходящи за България.

„Ние искаме държавата да работи с нас, за да можем и ние да работим с нея. Нека министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева да има правомощията да обяви групов ловен сезон на дивя свиня и да го направи възможно най-скоро“, коментира Георги Манев.

Вчера министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева излезе със следните указания, публикувани на официалния сайт на МЗХГ:

„Разширява се обхватът на мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС). Това обяви на брифинг пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, след заседание на Централния епизоотичен съвет към Министерски съвет. Тя уточни, че мерки продължават да се прилагат съвместно с останалите институции - Министерство на вътрешните работи (МВР), Министерство на отбраната (МО), Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Агенция ,,Пътна инфраструктура” (АПИ). Десислава Танева съобщи, че финансовото възнаграждение за отстрел на дива свиня се увеличава на 150 лв. в 20-километровите зони около огнищата и добави, че контролът на движението в тях се засилва.“

„Ние не сме свинепроизводители. Ние сме ловци. Това ни е хобито. Не може по този начин да ни купят – 50 лева за малко прасе, 100 – за свиня майка, 150 – за зряло животно. Най-важното е за нас слуката, приказката между приятели, която няма цена, а не поголовното убийство срещу заплащане“, категоричен е Георги Манев.

„Вменяват ни странни задължения. Да наблюдаваме през два дни за поведение, неприсъщо на дивата свиня и да докладваме. Животното може да е нападнато от вълк, може да е ранено миналата година, може да е ухапано от змия – кой ще ни каже кое е нормално, след като дори и ветеринарите не знаят какви са симптомите, докато прасето не умре“, казва още той.

Това, което ловците искат, е министър Танева да разреши груповия лов колкото може по-бързо, защото индивидуалният не върши работа.

От днес започва подписка за промяна на закона за лова – министърът на земеделието да има право не само да закрива, но и да открива ловния сезон на гонка на дива свиня, съобразно епидемиологичната обстановка в страната.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки