Ако търсите доказателство, че хисарската вода лекува, посетете музея


Ако търсите доказателство, че хисарската вода лекува, посетете музея
Снимка: bgglobe.net
17 Юли 2019, Сряда


Малко известно е, че в курортното градче съществува музейна сбирка от... бъбречни камъни

Автор: Десант

Хисаря e град, чието име всеки неизменно свързва с лековитата му вода. Именно в него се поставят основите на организираното балнеолечение в България. Това става още през 1882 г., когато правителството на Източна Румелия издава „Правилник за експлоатация на хисарските бани“.

Изследването на водата от пет хисарски извора, извършено в лабораторията на Санитарния съвет в Пловдив от чешкия химик Состержонек, пък остава в историята като първия химически анализ на минерална вода в България.

На територията на известния ни балнеокурорт бликат 22 извора, отличаващи се с различна физико-химична характеристика и температура - един факт, който е уникален не само за нашата страна, но и за света. 

Широк е спектърът от заболявания, върху които действат ефективно хисарските минерални води: те успешно се прилагат в лечението на различни бъбречни, жлъчни, урологични, стомашно-чревни, чернодробни и заболявания на опорно-двигателния апарат.

Колкото и да е странно, доказателството за лечебния им ефект може да се види в... музейните витрини. 

В Специализираната болница за рехабилитация в курортното градче е обособен т.нар. Музей на бъбречните камъни. Неговата колекция съдържа над 12 000 конкремента, изхвърлени по време на балнеолечение в Хисаря.

Началото на невероятната сбирка е поставено през 1981 г.

Една част от необичайните „експонати" в нея са добити след оперативна намеса и са дарени от проф. Пачеджиев. Сред тях се намира и най-големият бъбречен камък, изваден оперативно в България досега, който тежи над половин килограм и по-точно - 560 грама!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки