Колко струва фибранът и рафтчета от плексиглас за павилиона ни във Венеция


Колко струва фибранът и рафтчета от плексиглас за павилиона ни във Венеция
17 Юли 2019, Сряда


Гражданска организация пита къде потънаха 500-те хиляди лева за българската инсталация на 58-ото международно Биенале за изкуство в италианския град, щедро платени от данъкоплатците

Автор: Десант

Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата да извършат извънредна и спешна проверка в Министерство на културата дали не са изхарчени неправомерно и нецелесъобразно отпуснатите от културното ведомство 500 000 лева за изработването на българската инсталация във Венеция с куратор Вера Млечевска, която всъщност е сглобена само от няколко плоскости от фибран и най-обикновени рафтове от плексиглас, настояват от гражданско сдружение „Зограф“.

Бърз преглед не сайтове за строителство обаче показва, че средната цена на дребно за 1 кв.м.топлоизолация от фибран XPS 300-L (eкструдирани полистиренови плочи с гладка повърхност с дебелина 2см), е 3,86 лв. За монтажа на въпросната инсталация в Българския павилион на последния етаж в бароковата сграда на палацо „Джустиниан Лолин“ във Венеция на практика са използвани едва 10 или 11 кв.м. плоскости от фибран, а това ще рече, че закупуването на тези топлоизолиращи материали определено не струва смайващите половин милион лева, а само малко над 40 лева, категорични са в гражданското сдружение.

В тази връзка от сдружение „Зограф“ ще изискат Министерство на културата да бъде така добро и да публикува на сайта си проектно-сметната документация за Българския павилион на 58-ото международно Биенале във Венеция, за да стане ясно на българската общественост защо за създаването и монтажа на нашата инсталация с куратор Вера Млечевска са изхарчени цели 500 хил. лева, платени от българските данъкоплатци.



От организацията настояват също пиарите на министър Боил Банов да възстановят неправомерно изхарчените средства за луксозната си разходка на държавни разноски до Венеция за откриването на Биеналето, която е в  нарушение и на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация.

Както е известно, чиновниците „екскурзианти“ от Министерство на културата и пиарките на министър Боил Банов не пуснаха нито един ред информация на официалния сайт на културното ведомство за откриването на 58-ото Венецианско биенале, а това превърна служебната им командировка в Италия в безплатна ваканция, щедро финансирана с парите на българските данъкоплатци, подчертават от сдружение „Зограф“.

Припомняме, че за официалното откриване на Българския павилион на Венецианското биенале бяха командировани и пиарите на културния министър Банов - Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова, които имаха удоволствието да летят до Италия с възможно най-скъпи самолетни билети, да нощуват в суперлуксозни хотели и да разполагат с щедри дневни пари, но за сметка на това не публикуваха нито една дописка за събитието на сайта на Министерство на културата.

Умопомрачаващата сума от няколко десетки хиляди лева, изхарчена за командироването на групата чиновници от Министерство на културата за старта на 58-ото Биенале за изкуство във Венеция, е не само скандално и невероятно в своята наглост и безочие разхищение на парите на данъкоплатците, но ражда съмнения и за явна злоупотреба със служебно положение, смятат от сдружение „Зограф“.

Фактите за неправомерно пилеене на парите на данъкоплатците от държавни служители, командировани за откриването на Българския павилион на Биеналето в града на гондолите, бяха изнесени наскоро в медийно разследване, но от МК още пазят мълчание кога ще има наказани за въпросния скандал, изтъкват от гражданското сдружение.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки