Представят в Созопол находки от Джанавара, Пистирос, остров Свети Кирик и Бона мансио


Представят в Созопол находки от Джанавара, Пистирос, остров Свети Кирик и Бона мансио
Снимки: Авторът
17 Юли 2019, Сряда


Експозицията е посветена на празника на морския град - 17 юли

Автор: Диана Славчева

Джанавара, Емпорион Пистирос, остров Свети Кирик и Бона мансио са обекти в България, в които от години се провеждат археологически разкопки. Различни артефакти, открити при проучванията им, бяха подредени в изложбата „Опазване на миналото с поглед в бъдещето“, която отвори врати в Центъра за местни занаяти и изкуства в Созопол в навечерието на празника на морския град - 17 юли.



Експозицията представя находки от археологически и консервационни проекти, реализирани с помощта на фондация „Балканско наследство“.

Реставрираните артефакти са открити при проучванията на остров Свети Кирик край Созопол; на манастирския комплекс в местността Джанавара край Варна; на селищна могила „Юнаците“ и на останките от античния търговски център Емпорион Пистирос и римската пътна станция Бона Манзио край Септември.

Представени в изложбата в хронологически ред, те хвърлят светлина върху връзките, осъществявани през различните исторически епохи между Тракия и Черноморието.


Антропоморфни фигури от халколита, открити в селищна могила „Юнаците", Пазарджишко

Експозицията е съвместен проект на музеите в Созопол, Варна, Пазарджик и Септември. Тя включва над 300 предмети от праисторическата епоха, класическата античност и средновековието, открити и реставрирани по време на съвместни археологически проекти и полеви школи, реализирани на територията на България.

В разкопките на созополския остров Свети Кирик, благодарение на фондация „Балканско наследство“ това лято в разкопките участват и доброволци от престижни университети в САЩ и Европа.



Реконструиран мраморен съд за светена вода от ранохристиянския манастир в Джанавара

Студентката Софи от Канада споделя: „За трета поредна година се включвам в полеви обучения, организирани от Фондация „Балканско наследство". Била съм във Велико Търново, Черна гора и сега съм на остров Свети Кирик. Причината пак да съм тук е, че всички са изключително добре подготвени и се работи много професионално".

Досега неправителствената организация, която отбелязва 10 години от основаването си, е реализирала над 100 проекта в България, Северна Македония, Гърция и Черна гора, с участието на 160 учени и експерти и над 1750 студенти и доброволци от 60 държави.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки