Заради чумата по свинете ще чистят по-често боклуците в Прохода на републиката и на Шипка


Заради чумата по свинете ще чистят по-често боклуците в Прохода на републиката и на Шипка
Снимка: Областна управа-Стара Загора
16 Юли 2019, Вторник


На заседание на старозагорската Областна епизоотична комисия бе обсъдена също възможността да бъде извършена дезинфекция на тези места с разтвори, които унищожават вируса на опасната болест

Автор: Десант

С цел ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете, на местата, на които спират да почиват преминаващите през Прохода на Републиката, прохода Шипка и по двете магистрали пътници, Областно пътно управление - Стара Загора ще осигури по-често почистване на контейнерите и другите сметосъбиращи съдове.

На заседание на старозагорската Областна епизоотична комисия, председателствано от областния управител на Стара Загора Гергана Микова, бе обсъдена също възможността да бъде извършена дезинфекция на тези места с разтвори, които унищожават вируса на опасната болест.

По време на срещата бе изтъкнато, че чумата по свинете е силно опасно заразно заболяване с висока смъртност по животните – диви и домашни. Вирусът е силно устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, които не са преработени. Няма разработена ваксина и няма ефективно лечение срещу заболяването. Единственият начин за борба с него, прилаган в 23 държави на 3 континента, е хуманното умъртвяване на всички заразени контактни свине. Заразата се предава лесно най-вече чрез хората – от продукти от месо, добито от болни свине, заразена храна, дрехи, контакт с болни свине.

В прясно месо вирусът се запазва 105 дни, в изсушено месо – 300 дни, в замразено месо – 1000 дни, в охладено месо – 110 дни, в кожа, мазнина и сланина – 300 дни“, обясни д-р Илиян Костов, зам.-директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, към МЗХГ, който пък взе участие във заседание на епизоотичната комисия във Враца, в чиято област се намира последното открито огнище на заразата.

На срещата в Града на липите бе подчертано също, че всички огнища, установени досега у нас, са в лични стопанства, голяма част от които не са регистрирани съгласно изискванията на закона.

„Ситуацията е тревожна. Болестта продължава да се разпространява и не е изключено да достигне и до нашата област. Ние не можем да спрем това, но трябва да се вземат спешни мерки, за да ограничим до минимум последствията“, категорична бе Гергана Микова.

„Стопаните трябва да бъдат подготвени, за да не се стига до конфликти, ако болестта дойде и при нас“,  обясни д-р Боян Папазов, началник на отдел „Здравеопазване на животните" в Областна дирекция по безопасност на храните – Стара Загора.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки