Медиите на Прокопиев съзряха „руско влияние“ в българската прокуратура


Медиите на Прокопиев съзряха „руско влияние“ в българската прокуратура
16 Юли 2019, Вторник


В отговор Сотир Цацаров предостави подробна информация за всички обучения на български прокурори в чужбина през последните 6 години

Автор: Десант

Публикации в електронните издания „Дневник“ и „Капитал“ (собственост на Иво Прокопиев и усвояващи щедри грантове от американски фондации),  касаещи посещения и обучения на български прокурори в Руската федерация, провокираха Сотир Цацаров да предостави подробна информация за всички обучения на български прокурори в чужбина през последните 6 години.

Между българската и руската прокуратура действа Програма за сътрудничество, която предвижда ежегодна размяна на професионални посещения, се казва в съобщение от Пресцентърът на Прокуратурата на Република България.

В изпълнение на тази програма, през 2015 г. 5 български прокурори са посетили Русия, през 2018 г. техният брой е 7, а през настоящата година – 3.

Пълният текст на Програмата е публикуван на интернет страницата на ПРБ, като и всички други споразумения за сътрудничество с чужди прокуратури.

Сравнението по тях показва следната картина на участието на български прокурори и следователи за периода 2013 г. – 2019 г. /първо полугодие/ в обучения в страни на Европейския съюз, в обучения в САЩ /вкл. организирани от американски правоохранителни органи в други страни/ и в обучения в Руската федерация:



Така, за периода 2013 г. – 2019 г. общо 281 прокурори и следователи са били обучавани по различни програми в страни от ЕС /79,16 %/, 59 – в САЩ и в други страни по обучителни програми, организирани от американски правоохранителни органи /16,62 %/ и 15 – в Русия /4,22 %/.

Не отговарят на истината твърденията /“Капитал“/, че градският прокурор на София Емилия Русинова е била през 2018 г. на посещение в Москва. Г-жа Русинова никога не е участвала в обучителната програма на българската и руската прокуратури.

Заместникът на главния прокурор Иван Гешев е бил в руската столица за периода 16.04. – 18.04.2018 г. Тогава, като административен ръководител на Специализираната прокуратура, той е участвал заедно с още двама свои колеги в кръгла маса на тема „Противодействие на тероризма“.

Внушенията в посочените медии за връзка на такива посещения с разследването на опита за убийство на Емилиян Гебрев и за „руско влияние“ в тази насока са произволни и обслужват цели, които нямат общо с обективността, се казва в прессъобщението на прокуратурата. 

"Ръководството на прокуратурата се отнася с разбиране към зададената редакционна политика на „Дневник“ и „Капитал“ по тези теми, както и към причините за нея, но въпреки това счита, че истината следва да е основен приоритет на честната и качествена журналистика", пише още в текста до медиите.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки