Как китайците се справиха с Африканската чума по свинете


Как китайците се справиха с Африканската чума по свинете
Снимката е илюстративна
15 Юли 2019, Понеделник


Вижте защо е безсмислено заразените прасета да бъдат лекувани

Автор: Десант

Понастоящем битка с Африканска чума по свинете на европейския континент се води в Полша, Румъния, България, Белгия, Унгария и Балтийските страни.

Сайтът Govedovad.com припомня каква е ситуацията в Китай около болестта. 

Правителството в Поднебесната империя потвърждава избухването на АЧС през август миналата година, когато е съобщено за 118 огнища в 28 провинции. В опит да се спре разпространението на заразата, там са изклани 1 милион прасета.

Някои от въведените мерки предвиждат, също както у нас, 3-километрови епидемични зони и още и „мъртви зони" с радиус 10 км около зоните, където са открити огнища на заболяването (В България зоните на рестрикция са същите - 3 км предпазна и 10 км надзорна зони, в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС). Наложен е и строг контрол върху движението на животните.

Също така биват забранени покупки на свине, а от март са наложени строги мерки за контрол в кланиците в страната.

Впоследствие епидемиологичните проучвания, проведени в 68 огнища, са разкрити основните причини за разпространението на АЧС.

По-конкретно – 46% от случаите се дължат на лоши хигиенни условия, 34% на храненето и 19% на транспорта.

Към момента се отчита, че ситуацията в Китай е доста по-добра, след като от 5 април до сега са премахнати 107 епидемични зони.

Специализираното издание за говедовъдство изтъква, че „всеки ден трябва да се пише, да се дават разяснения, как да се предпазим от заразата, как да запазим нашите ферми. След време ще се правят анализи и пак ще се окаже, че компромисите, които са правени, се равняват на милиони, и те излизат джоба на данъкоплатеца – разбирай обществото", обобщава Govedovad.com.

От БАБХ пък напомнят, че е от съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.

От Агенцията по храните предупреждават, че АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, като вирусът е изключително устойчив в околната среда и в замърсени продукти.

Според ветеринарните справочници, при температура от 5°С той остава жизнеспособен до 7 години; при стайна температура - от 2 до 18 месеца; при 37°С оцелява до месец; при 55°С - 15 минути. Във външната среда се запазва до 18 месеца; в почвата издържа до 190 дни, във фекалии - до 160 дни, а в лятно време в недезинфицирани свинарници - до три седмици.

Леталният изход при африканската чума по свинете понякога достига до 100 процента. 

До момента няма разработени ефективни средства за лечение на заразата. Преболедувалите свине остават дълго време носители и разпространители на вируса, затова е безсмислено да бъдат лекувани.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки