Деца от Родопите напускат училища, заминават на гурбет с родителите


Деца от Родопите напускат училища, заминават на гурбет с родителите
Снимката е илюстративна
15 Юли 2019, Понеделник


Вижте къде най-често се случва това

Автор: Десант

До някой и друг клас у дома, после… на гурбет с родителите в Западна Европа. Това съдбата на стотици  деца от Родопите. Техният брой е 295 само в рамките на тази учебна година, алармира 24rodopi.com.

Традиционно около 100 ученици напускат област Смолян след 7-ми клас. Обикновено излизат от страната с родителите си, с документ за основно образование. Най-вече това се случва в общините Доспат, Неделино и Борино, посочват от Регионалното управление на образованието в Смолян, цитирани от медията.

Данните за област Кърджали са още по-стряскащи. 195 деца са напуснали школата в региона и са заминали с удостоверения зад граница заедно с родителите си. Едва 33 от тях са се върнали в рамките на тази учебна година и са продължили образованието си в училищата, посочват пред „Родопи voice” от Регионалното управление на образованието.

С 408 по-малко се очаква да бъдат първолаците в Смолянско през следващата учебна година отколкото само преди 6 години, сочат данните на РУО.

656 деца предстои да прекрачат за първи път училищните прагове наесен. През 2013 г. техният брой е бил 1064.

Първият звънец в Кърджалийско на 15 септември се очаква да бие за 923 първолаци. Поне това е броят на бъдещите ученици на база анализ от страна на РУО относно броя на децата в детските градини, които са навършили възраст за училище. Молби от родители за отложено постъпване в първи клас са постъпили за общо 12 деца, като причините са основно здравословни.

24rodopi.com вече писа, че цели семейства се изнасят на гурбет зад граница, а регионът обезлюдява, като това най-ясно личи в образователната система.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки