Излязоха резултатите от проверката на РИОСВ – Бургас за замърсяването на река Ропотамо


Излязоха резултатите от проверката на РИОСВ – Бургас за замърсяването на река Ропотамо
Снимка Веселин Савов, Фейсбук
15 Юли 2019, Понеделник


В комисията е имало представители и на Басейнова дирекция „Черноморски район“ - Варна

Автор: Десант

Експерти на РИОСВ - Бургас, Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионална лаборатория - Бургас към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) извършиха проверка по сигнал за замърсяване на река Ропотамо и наличие на екземпляри с умряла риба по горното течение на реката извън резерват „Ропотамо“, съобщават от екоинспекцията.

Масов мор на риба в река Ропотамо, екоинспекцията търси причините

Взети са водни проби, на които е извършено изследване по показатели температура на водата, pH, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород, неразтворени вещества, БПК5, ХПК, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, общ азот, общ фосфор, ортофосфати като фосфор, общ остатъчен хлор, мазнини.

Извършен е и оглед на р. Ропотамо в участък с дължина около 2 км.



Констатациите на експертите са, че водите на реката имат естествен цвят и мирис. По време на проверката не е установено бяло оцветяване по повърхността на водата, но пък се потвърждава за „наличие на единични мъртви екземпляри от дребна риба“.

Не са констатирани надземно изведени тръби и заустване на отпадъчни води към реката.

За да изяснят източника на замърсяването, екоинспекторите са извършили проверки на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) на с. Веселие и млекопреработвателното предприятие в с. Веселие. ПСОВ работи в нормален технологичен режим, категорични са от РИОСВ. Байпасната връзка във входната шахта е пломбирана,  с ненарушена цялост и  в положение, непозволяващо изтичане и заустване на отпадъчни води във водния обект, пише в доклада на експертите.

Формираните отпадъчни води от млекопреработвателното предприятие се отвеждат за пречистване в ПСОВ на населеното място. Не се констатира изтичане и заустване на отпадъчни води и/или замърсяване на прилежащи терени.

По време на инспекцията е била проверена и река Мехмедженска – ляв приток на р. Ропотамо. Водите на реката са с естествен цвят, без следи от замърсяване, сочат резултатите. От експерт на Регионална лаборатория - Бургас са отбрани за физикохимичен анализ водни проби от два пункта.

Анализът на резултатите и констатациите на място не потвърждават органично замърсяване от предполагаемия източник – млекопреработвателно предприятие.

Засега единственото обяснение за масовото измиране на риба в близост до атракцията „Разходка с лодка“ по долното течение на Ропотамо, видяно от туристи и местни рибари през първата седмица на юли, са високите температури и цъфтежа на планктона, довели до недостиг на кислород във водата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки