Елица Гигова представя в Смолян „Родопският свят на Николай Хайтов“


Елица Гигова представя в Смолян „Родопският свят на Николай Хайтов“
15 Юли 2019, Понеделник


Изложбата-живопис на талантливата художничка е посветена на 100-годишнината от рождението на нейния именит дядо

Автор: Силвия Горанова

Талатливата художничка Елица Гигова представя в Смолян своя самостоятелна изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на нейния именит дядо големият български писател, публицист и родолюбец Николай Хайтов.



Изложбата се състои от 40 живописни картини, изпълнени в акрилна техника върху платно. Сюжети са взети от книгите на Николай Хайтов: „Диви разкази“ и „Шумки от габър“. Това са предимно пейзажи, свързани с любимата за писателя Родопа планина.

Докато Хайтов пресъздава планината и гората с живото си слово, то Гигова разкрива промяната на състоянията в природата чрез многообразието на цветовете, богатство на фактури и експресивна мазка.

В картините „Свечеряване“ и „Преди залез“ освен цветния заряд на хайтовия разказ са претворени и тези мигове преди скриването на слънцето зад баирите, в които могат да се уловят посланията на природата и завета на мъдреците към поколенията.

Осезаемо е присъствието на гората в творбите на Елица Гигова, защото тя, родена и израснала в нея се е сдобила със светоусещането на големия творец на словото Николай Хайтов.

За да усетиш душата на леса, трябва преди това да си изваял своята душа с творческа тръпка. За това ни говорят със свой глас картините: „Душата на леса“, „Към върха“, „Гора“.

Разходките на дядо и внучка край смолянското езеро са импулс за създаване на картините „Огледален свят“ и „Тишина“.

Присъстват и пейзажи от с. Косово, Загражден, Широка лъка и други родопски села, които са притегателна сила за творците. Възхищението на Николай Хайтов пред задълбочените търсения на Никола Гигов за Орфей, траките и писмеността е олицетворено в картините „Орфееви скали“ и „Към върха“ /Невястата/.

А преклонението на писателя пред неговите родители – Александър и Катина е разкрито в картината „Семейство“ чрез дълбоката истина, че и един чифт цървули са достатъчни в семейството, стига да има обич и разбирателство в живота.

Родопските властелини от едноименния разказ на писателя са пресъздадени като усещане за  монументални силуети, подигащи небето, а силата им опираща в звездите.

За първи път ще бъдат показани в изложбата  колажи, рисунки и мисли от Николай Хайтов върху листа от явровски габър, събран из местностите около родното село на писателя.

Изложбата на Елица Гигова отново ни прави съпричастни и с творчеството на академик Николай Хайтов и с вълшебния свят на магична Родопа. Ние го усещаме не само външно, но и дълбоко извътре и го прегръщаме с възхитени очи и с възродените си души.

Изложбата ще бъде открита днес, 15 юли, от 18,00 ч. в галерия „Петър Стайков“ в Смолян.


В категории: Новини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки