Валери Симеонов и депутати от НФСБ се срещнаха с българи от Западните покрайнини


Валери Симеонов и депутати от НФСБ се срещнаха с българи от Западните покрайнини
Снимка: Пресцентър на НФСБ
14 Юли 2019, Неделя


В Зайчар българската делегация се включи в отбелязването на първата годишнина от създаването на Сръбско-българския културен център

Автор: Десант

Народните представители от НФСБ, водени от лидера на партията Валери Симеонов, проведоха в петък и събота срещи с български общности в Западните покрайнини. В основата на разговорите бяха проблемите, поставени от нашите сънародници там.

Това е поредна среща, тъй като през последните две години НФСБ постави като свой приоритет и пое като ангажимент подпомагането на нашите сънародници там и защитата на интересите на българските общности.

Посещението бе по покана на българското генерално консулство в Ниш и със съдействието на Културно-информационния център в Цариброд. Народните представители Валери Симеонов, Валентин Касабов, Христиан Митев, Георги Колев, Петър Петров, Росен Живков и областният координатор на НФСБ Венера Тодорова разговаряха с българските общности в различни селища от община Сурдулица.

В Зайчар българската делегация се включи в отбелязването на първата годишнина от създаването на Сръбско-българския културен център – Сдружение „Светлина“, и се срещна с наши сънародници от този район. 

„За първи път парламентарна делегация в такъв мащаб е на такава сериозна обиколка в Западните покрайнини“, каза Валери Симеонов. Той подчерта, че всичко това става с изключителното съдействие на секретаря на КИЦ „Цариброд“ Далибор Миланов -  „един истински българин, който работи всеотдайно за съхранение на българската идентичност в Западните покрайнини“.

От своя страна, Далибор Миланов добави, че депутатите на НФСБ са хората, които винаги откликват на поканите и проблемите на българите в Западните покрайнини. „Надяваме се така да работим и занапред, защото така се решават наши проблеми“, каза Далибор Миланов.

„Ние все още сме в дълг към българите от Западните покрайнини, тъй като близо век нашата държава не обръща полагащото се внимание на общностите ни в Сърбия. Следим процесите на демократизация в Сърбия, тъй като с тях стават възможни тези сдружения, на базата на които българите могат да заявят, че са малцинство и имат правото на защита на своите интереси. Вече имаме два Културно-информационни центъра в Цариброд и Босилеград, които са официално признати и поддържани от  България. Имаме сдружение в Зайчар и във Враня. Радостното е, че този процес продължава и има инициативи за създаване на такива центрове. В наше лице имате приятели и пълна подкрепа от законодателната и изпълнителна власт в България, доколкото можем да окажем съдействие по проблемите, които поставяте“.

Това подчерта Валери Симеонов пред българите в Зайчар по време на отбелязването на първата годишнина от създаването на Културния център там.

Той обаче не скри, че проблемите в Западните покрайнини все още са тежки, защото не са решавани с десетилетия и защото сръбската държава не е особено благосклонна към българското малцинство, и все още е твърде далеч от общоприетите схващания за демократична държава като се меси в процесите при българските малцинствени общности, опитва се да влияе, разделя хората.

„Въпреки това ние сме длъжни да положим всички усилия за увеличаване броя на културно-информационните центрове в Сърбия. Такъв център трябва да бъде открит в Ниш, където живеят над 10 000 българи, във Враня има – но той не се финансира от българската държава, а съществува благодарение даренията на патриоти от региона. В Сурдулица също трябва да се открие такъв център, защото и тук има проблеми със защита интересите на общността“, коментира Валери Симеонов.

Той добави и необходимостта от откриването на неделни училища в местата с българско население.
Като втора група проблеми той очерта свързаните с икономическото положение. Западните покрайнини са район, умишлено занемарен от сръбската държава и страдащ от тежки демографски проблеми.

„Тук са живели над 100 000 българи, сега вече са 15 000“, каза Валери Симеонов и като основна причина посочи голямата безработица.

По думите му българската държава все още е пасивна по отношение на насърчаване на местния бизнес и работата по съвместни трансгранични проекти. Депутатите от НФСБ са поели ангажимент да се намесят в този процес.

„Има натрупани проблеми и с получаването на българско гражданство поради бездействието на Агенцията за българите в чужбина след този удар, който беше нанесен с все още недоказани обвинения от Прокуратурата. Повече от година хора, чиито майки, бащи и дядовци са българи, не могат да получат удостоверение за произход“, каза Валери Симеонов.

Той и депутатите от НФСБ са поели ангажимент да разговарят за това с Министерство на правосъдието и с Президентството.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки