Препоръчват на ловците да не ходят там, където се отглеждат домашни прасета


Препоръчват на ловците да не ходят там, където се отглеждат домашни прасета
Снимка: ИАГ
12 Юли 2019, Петък


Провеждат се срещи във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната в резултат на възникналите нови огнища на африканска чума. Вижте какво още се решава на тях

Автор: Десант

Повече от 150 председатели на ловни дружинки от областите Шумен и Търговище взеха участие в организираните от Регионална дирекция по горите - Шумен срещи във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната в резултат на възникналите нови огнища на африканска чума по свинете. 

Инж. Емил Гелов – директор на РДГ Шумен, запозна присъстващите с историята и разпространението на АЧС в световен мащаб, както и със сериозните последствия, до които би довело появата на заболяването на територията на областите за работещите в сектора на промишленото свиневъдство, а също и за частните стопани, отглеждащи домашни свине в личните си дворове.

На председателите на ловни дружини бяха раздадени материали за АЧС с указания, същите да бъдат предоставени  на ловците.

Поставени и обсъдени бяха въпроси за разпространението на болестта, като се посочиха начините на разпространяване, както и мерките предприети от държавата за превенция на АЧС.

Вниманието на присъстващите беше насочено към осъществяване на обходи на ловните райони от страна на ловците. Такива обходи в горските територии ще се извършват и от служителите на държавните горски и ловни стопанства, а също и от стопанисващите дивечовъдни участъци.

Използването на материали за дезинфекция след посещение в гората от ловците и от служителите по горите е друга мярка за превенция, както и  свеждането до минимум посещенията в селски имоти, в които се отглеждат домашни прасета.

Интерес и коментари предизвика и предложението за засилване на отстрела на дива свиня чрез индивидуален лов. 

Инж. Гелов запозна присъстващите с предлаганите от страна на държавата стимули за увеличаване на индивидуалния лов, които ще бъдат предоставяни от СИДП,  а именно – заплащане на отстрелян брой дива свиня и хищници.

Д-р Емил Зафиров от ОБДХ-Търрговище обясни, че вирусът на АЧС е изключително агресивен и оцелява много дълго, дори при ниски температури. Той посъветва всички да не купуват на този етап прасета с неясен произход, защото е много вероятно хора от села съседни на тези, в които бяха засечени случаи на АЧС да побързат да продадат прасетата от дворовете си и по този начин да пренесат заразата и в други области.

С цел улесняване на индивидуалния лов инж. Т. Стефанов запозна председателите на ловни дружини с инициативата на СИДП за  безвъзмездното предоставяне на дървен материал за изграждане на чакала в ловностопанските райони.

От 15 юли експерти от СИДП, стопанставата и Областна дирекция по безопасност на храните започват обучения на членовете на ловните дружини за вземане на проби от отстреляни животни и работа с мобилното приложение "Лов", което ще помогне за по-точно позициониране на мястото на отстреляните диви свине и регистриране на взетите проби.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки