Показват ножицата, с която е прерязана лентата при откриването на паметника на Шипка


Показват ножицата, с която е прерязана лентата при откриването на паметника на Шипка
12 Юли 2019, Петък


За първи път ще бъдат извадени от архивите интересни документи и предмети, свързани със строителството, освещаването и откриването на емблематичния монумент

Автор: Десант

Ножицата, с която е прерязана лентата при откриването на Паметника на Свободата на връх Шипка, чертежи на градежа на лъвската фигура, схема на разположението и ред други книжа и вещи, някои от които непоказвани досега, ще бъдат експонирани по случай 85 години от официалното откриване на емблематичния монумент, съобщава zakazanlak.bg.

Изложбата под наслов „Строителите на Паметника на Свободата”, която събира всички тези ценни архиви и ги представя на обществеността, се открива на 23 юли от 18.00 часа в Художествена галерия – Казанлък.

Тя е организирана от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” със съдействието на Държавен архив-Търговище и Национален военноисторически музей.

„Идеята е да бъдат показани хората, които са изградили паметника, работейки на строежа при тежки метеорологични условия, положили огромни усилия и още по-голяма лююбов, за да го има този символ на българската Свобода”, изтъква пред казанлъшката медия директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов.

Паметникът е открит на 26 август 1934 г. от цар Борис III. Над сто хиляди души се стичат за празненствата. Присъстват и 80 живи опълченци.

Идеята с такъв монумент да се увековечи подвигът на руските воини и българските опълченци, дали живота си за свободата на България, възниква още по време на Учредителното събрание на 13 април 1879 г. Тя е на народните представители Петко Каравелов, Петър Берон и Петко Р. Славейков.

Едва през 1921 г. на конгрес на Опълченското поборническо дружество „Шипка” се взема решение, във връзка с 45-та годишнина от Шипченската епопея да се положат основите на монумента, за чието местоположение е избрана най-високата точка в околността - връх Свети Никола (наричан днес неправилно Шипка).

Основният му камък е положен на 24 август 1922 г. по време на тържествата по случай 45-годишнината от Шипченската епопея.

Виж още: Колко тежи лъвът от Паметника на Свободата на връх Шипка


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки