Зачестяват случаите на отлепени ретини заради жегите


Зачестяват случаите на отлепени ретини заради жегите
Снимката е илюстративна
11 Юли 2019, Четвъртък


Вижте съветите на специалистите как да избегнем подобни проблеми 

Автор: Десант

Над 20 души на възраст над 60 години са ослепели от високите температури през последните дни у нас. Те са приети в болниците в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Сандански и Благоевград с отлепени ретини на очите и частична или пълна загуба на зрение, алармира сайтът „Право и здраве".

Възможно е да има и още такива случаи, които обаче да не са оповестени, смятат медици.

Първи за случаите алармираха в Пловдив.

Само за 5 дни петима души са приети в университетската болница "Св. Георги" в Града под тепетата с отлепени ретини на очите и загуба на зрение. Предишните месеци е имало едва няколко подобни случая.

Лекарите са изумени от серията разкъсани ретини. И петимата пациенти са на възраст над 60 г. Извършени са им сложни няколкочасови операции и се очаква да възстановят част от зрението си.

Според медиците основната причина за отлепянето на най-вътрешния слой на очната ябълка е жегата.

"Когато температурите са високи, организмът се обезводнява. Настъпва и дехидратация на стъкловидното тяло, което държи ретината на мястото й, и тя се разкъсва. Същият негативен резултат се получава при травма, повишена физическа активност или тежка работа на полето", обяснява проф. Нели Сивкова, началник на очната клиника.

В рисковата група попадат възрастните, хора с късогледство и диабет, както и такива, които вече веднъж са били оперирани за подобен проблем.

"Ретината е "мозъкът" на зрителния орган.

Отлепянето й не е съпроводено с болка, зачервяване или изтичане на секрет. Затова пациентите изчакват, мислят, че ще им мине от само себе си. В началото не виждат определени сегменти, което се компенсира от другото око. Постепенно обаче губят зрение", посочи проф. Сивкова.

Повечето хора търсели помощ късно. Лечението е единствено хирургично. При навременна интервенция прогнозите са благоприятни и болните връщат голям процент от зрението си в период от 1 до 3 месеца.

Медиците съветват през лятото да се пие не по-малко от 2,5 литра вода на ден, а хора с тегло над 90 килограма дори трябва да приемат по 3 и повече литра.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки