Да си спомним за Дупнишкия Алеко


Да си спомним за Дупнишкия Алеко
09 Юли 2019, Вторник


Неговото име носи Додов връх, негово дело са първите релефни карти на Рила и Осогово...

Автор: Десант

На 8 юли се навършват 89 години от смъртта на Никола Додов, наречен Дупнишкия Алеко. На него е наречен един от най-красивите върхове в Рила - Додов връх, припомнят във фейсбук групата „Ком-Емине, Е4 и Е8".

Никола Додов основава Дупнишкото туристическо дружество на 12 април 1909 г. Избран е за председател на организацията, като остава на поста в продължение на 8 мандата. По време на неговото председателство на днешното дружество „Рилски езера“ се набират средства за строителството на хижа в Рила планина. Става въпрос за х. „Скакавица“, изградена през 1922 г. Тя е и първата хижа в България въобще.

Към туристическото движение у нас Никола Додов се присъединява 27 години по-рано. През 1895 г. е част от групата последователи на Алеко Константинов, предвождана от самия писател, която се отправя към Погановския манастир. Тогава у Додов се поражда желанието да обхожда неизвестните кътове на България и става ентусиазиран деятел на прохождащото туристическо движение.

Заради неговите заслуги в тази област Петнадесетият туристически събор, проведен на 24-26 май 1922 г. във Велико Търново, той е провъзгласен за почетен член на организацията. Признат е за доайен на българския организиран туризъм.

По случай 90-годишнината от рождението му през 1963 г. един от върховете в Рила планина е наречен официално Додов връх (2661,2 м). Той е разположен в западния край на Мальовишкото било над циркуса на Урдините езера от север и долината на река Друшлявица от юг. По-старото му наименование е Друшлявишки връх. Когато през 1963 г. е наречен официално Додов връх, там е поставена и паметната плоча на Дупнишкия Алеко.

Първите релефни карти на Рила и Осогово са негово дело, част е от градския хор „Родни звуци“, мандолинния оркестър, гимнастическото дружество „Македонски юнак“, археологическото дружество „Царичина“ и ученическото самообразователно дружество „Иван Вазов“.

Участва в Балканската, Междусъюзническата война и в Първата световна война.Никола Додов е инициатор и за издигане на паметник на загиналите във войните през 1912-1918 г.

Източникfacebook


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки