В Асеновград откриха паметна плоча на композитора на „Една българска роза”


В Асеновград откриха паметна плоча на композитора на „Една българска роза”
Снимка: Община Асеновград
09 Юли 2019, Вторник


Маестро Димитър Вълчев е почетен гражданин на родния си град

Автор: Десант

На 3 юли се навършиха 90 години от рождението на композитора на „Една българска роза” маестро Димитър Вълчев. Неговата безсмъртна песен бе избраната за хит на миналото столетие.

По случай юбилея на маестрото и по инициатива на културни дейци в родния му Асеновград със съдействието на местната общинска администрация и дарители бе открита паметна плоча. Тя е поставена до входа на камерна зала на НЧ „Родолюбие –1873”.

Редом до снимката на почетния гражданин на Асеновград Димитър Вълчев, върху нея е гравиран фрагмент от финала на мемоарите на композитора,  който най-ярко изразява негова привързаност и обич към родния град:  „Лека нощ, хора! Лека нощ, къщи! Лека нощ, Чая! Обичам ви!”

Въпреки че виртуозът е живял в Асеновград само в първите си 6 години, той е успял да съхрани красиви спомени от „мило незабравимо детство” и чувства на „Една голяма обич!” .

Димитър Вълчев завършва музикалната академия в София и работи повече от 30 години в Държавния сатиричен театър като музикален ръководител и диригент на оркестъра, както и в Музикалния театър като музикален драматург. 

Той е автор на музиката на над 200 музикално-сценични произведения, театрални спектакли, детски пиеси, телевизионни постановки и детски сериали, игрални филми, естрадни и актьорки песни и още много други.  Голяма част от сценичните произведения по неговата оригинална музика са включени в ефира на Националното радио и телевизия у нас и чужбина.0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки