Какво да правим при буря в планината


Какво да правим при буря в планината
09 Юли 2019, Вторник


Ето какво съветват от Планинската спасителна служба

Автор: Десант

В последно време, особено в родните планини, се наблюдават нестабилни метеорологични условия, което прави преходите във високите им части твърде рисковани. 

Още преди време от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК посъветваха туристите да следят прогнозата за времето и да се съобразяват с нея при излизане в планината, да са добре екипирани, да спазват предварително уточнения маршрут и да носят в себе си заредени мобилни телефони.

При разразяването на гръмотевична буря специалистите съветват да се избягва движението по била и ръбове, особено ако те са остри. Пресичането на големи открити пространства също увеличава риска.

Ето още от съветите на спасителите:

Не преминавайте през върхове или изолирани височини, дръжте се на разстояние от изолирани дървета, големи метални предмети, далекопроводи, реки и водни басейни.

Ако се намирате на било – напуснете го по най-бързия начин, като не пренебрегвате сигурността на придвижване.

Движете се на дистанция един от друг (няколко метра), а не в пакет.

Ако туристите преценят, че е по-добре да изчакат края на бурята, трябва да спрат на сравнително безопасно място (не на било или друга изпъкнала форма на релефа). Следва да се избягват единични дървета, постройки, необезопасени с гръмоотвод, извори или водни басейни.

Запазете дистанция от скалата. При търсене на подслон, трябва да се запази дистанция от скали и да се застане поне на десетина метра от по-големите метални предмети.

Най-добре е да се застане в седнало положение (върху раницата или друга изолираща подложка) със събрани стъпала и обхванати с ръце колене.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки