ГЕРБ се отказва от машинното гласуване преди местните избори


ГЕРБ се отказва от машинното гласуване преди местните избори
09 Юли 2019, Вторник


Машините се оказали скъпоструващи играчки, които не допринесли за по-честни избори 

Автор: Десант

Отменят машинното гласуване преди местните избори. Това намерение защитиха от ГЕРБ на извънреден брифинг в парламента по повод подготвени от тях поправки в Изборния кодекс. Промените ще бъдат осъществени в преходните разпоредби на Изборния кодекс - на първо време конкретно за местния вот наесен.

"Ако на местните избори останат така заложените 6 хил. машини, рискуваме да ги провалим. Сигурността на вота е изключително застрашена", аргументира се председателят на правната комисия в НС Анна Александрова.

Тя припомни изключително негативния отчет на ЦИК по въпроса за ефективността от машинното гласуване на отминалия евровот.

"Анализът на ЦИКсочи, че 27% са гласували от всички имащи право да гласуват машинно", добави юристката от ГЕРБ. Тя припомни, че според ЦИК машинният вот излиза прекомерно скъп - 60 лв. на глас срещу 77 стотинки за хартиена бюлетина. По думите й най-важното пред управляващите е да гарантират избора на гражданите и сигурността на вота им.

"Трябва всички партии да застанат и да кажат, че машините, които под натиск увеличихме, се оказаха един скъпоструващ експеримент, едни скъпоструващи играчки, които не допринесоха за по-честни избори и по-лесно организационно провеждане", добави колегата й от ПГ на управляващата партия Александър Ненков.

Ненков призна, че е много разочарован от изказването на омбудсмана Мая Манолова, че не машините, а членовете на ЦИК били виновни за многото грешки в протоколите. Според него незаслужено обществената защитничка е обидила хората, повечето от които вечее не искали да участват дори и за пари.

"Ако оставим машините, рискуваме да се опорочи целият изборен процес. Масово да има обжалване", прогнозира депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки