Първият етап на българския Ел Камино пристигна в Никопол


Първият етап на българския Ел Камино пристигна в Никопол
08 Юли 2019, Понеделник


Представители на великотърновския клон на клуб „Традиция” направиха възстановка на събитията, случили се  в дома на Богдан Жупан преди 550 години

Автор: Николинка Христова

В  събота, 6 юни, първият етап на националния  поклоннически поход,,Светият път" – българския Ел Камино пристигна в Никопол.

На километър от края на града, седмина никополски ентусиасти посрещнаха участниците в похода и ги придружиха до храма. Там, представители на великотърновския клон на клуб „Традиция” направиха възстановка на събитията, случили се  в дома на Богдан Жупан преди 550 години – посрещнаха подобаващо походниците и миряните за участие в предстоящия атакис и Вечернята в реновирания храм „Успение Богородично”.

С изпълненията на Жорж Йорданов и Николай Захариев от мъжкия акапелен ансамбъл „Глас Орфеев” благодарностите и преклонението пред паметта на св. Иван Рилски достигаха небесата, откъдето ни закриля небесния закрилник на България и всички българи по света.

Рано в неделя се отслужи Утринна и Света литургия.Проведе се  литийно шествие до Шишмановата крепост в което се включиха екскурзианти от Велико Търново и Габрово.

В крепостта се проведе четене и участниците в похода продължиха по маршрута на втория преход  - с.Жернов и с.Муселиево.

Пребиваването на ,,Светият път"  е осъществено с логистичната подкрепа на Община Никопол  от д-р Валерий Желязков, кметствата в Лозица, Любеново и Въбел и по традиция от „НЧ Напредък”.

Така се е случило през 1469 г., когато Богдан Жупан бил най-пръв, богат и влиятелен христолюбив никополчанин обезпечил пренасянето мощите на свети Иван Рилски от Търново в Рилския манастир описан от  Владислав Граматик - български книжовник в „Рилска повест”.

Разказът съдържа описва пренасянето на мощите от Търново, през Никопол и Средец. Задължителното за жанра и чудото – когато процесията наближава манастира, ковчега сам се понася към него, едвам сдържан от носачите си.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки