Митрополит Гавриил: Да се пазим от манипулациите, фалшивите новини и лъжите


Митрополит Гавриил: Да се пазим от манипулациите, фалшивите новини и лъжите
Снимка: Българска патриаршия
06 Юли 2019, Събота


Те са грях, кътегоричен е владиката

Автор: Десант

Много често в някои политизирани сайтове се появяват новини и публикации, които в повечето случаи са или изцяло лъжливи, фалшифицирани или пък са с цел манипулация.

По този повод Ловчанския митрополит Гавриил, който е и ръководител на Културно-просветния отдел при Светия синод, коментира, че това това е начин да злепоставиш другия, да манипулираш.

„Това е голям грях. След като Господ ни е казал, че за всяка една празна дума ще даде човек на Страшния съд отговор колко повече за всяка една лъжа, клевета и манипулация. Това са лъжи, клевети, манипулации" - изтъква дядо Гавриил.

Той е категоричен, че когато вземеш нещо извън контекста и го поставиш в друга ситуация, извън тази, от която дадената личност е искала да го каже, това е опит да се наклевети съответния човек.

Преди месец в Троянския манастир се проведе обучителен семинар за журналисти. И отново в редица медии се появиха текстове, подвеждащи относно идеята за провеждането на форума.

„Просто искахме да се срещнем очи в очи с журналистите. Да си поговорим и да намалим дистанцията помежду ни. Да намерим начин как по-лесно да общуваме в бъдеще, а те по-добре да отразяват събитията в Църквата, ние пък да намерим начин да им помагаме и преподаваме това, което им е необходимо.

Бих се обърнал към читателите на тези медии с думите: „по плодовете им ще ги познаете“. Нека гледат плодовете на даден човек и тогава вече да смятат дали могат да имат доверие и вяра на това, което казва или не.

Това е евангелски принцип и по-голям признак за правдивостта няма и ние да измислим.

Човек, който е искрен и честен и се старае - на този човек могат да му имат доверие и сами, доколкото зависи от тях, да потърсят истината, защото много пъти има груби лъжи и манипулации" - обобщава митрополит Гавриил в интелвю, публикувано в сайта на Светия синод.

Дядо владика съветва „да се стараем да се пазим от лъжата и дезинформацията, защото тя е вредна и товари човека, и понякога е трудно човек да се отърси от тези неприятни чувства, които се събуждат от тези лъжи и клевети за даден човек или за Църквата".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки