Откриха ново находище на застрашения от изчезване Родопски крем


Откриха ново находище на застрашения от изчезване Родопски крем
05 Юли 2019, Петък


То се намира в района на смолянското село Кремене и е с площ 150 кв.м. Вижте повече за този рядко срещан вид 

Автор: Десант

От началото на юни РИОСВ - Смолян е извършила 3 проверки на находищата на Родопски крем (Lilium rhodopaeum) в Родопите. Но освен ежегодния мониторинг на защитеното растение, експерти от инспекцията са направили и извънредна проверка, по време на която е открито и описано ново находище на вида в района на село Кремене, община Смолян.

То е с площ 150 кв.м, в които са преброени около 40 растения в различна фаза на цъфтеж, уточняват от смолянската екоинспекция. Нейните експерти са установили по време на плановите проверки на находищата на Родопски крем в защитената местност Ливадите, село Сивино и село Стойките е установено, че популациите на растението са стабилни.

Родопският крем се среща на още няколко места в Родопите – Куцинското блато край с. Проглед,  резерват „Сосковчето“ край Смолян,  местността Циганско градище, и „Кичик кая“ край град Рудозем.

С цел ограничаване на антропогенното въздействие, оказващо се основен лимитиращ фактор за естественото разпространение  на вида, голяма част от находищата на растението са обявени за защитени територии съгласно Закона за защитените територии, а останалата част попадат в защитени зони от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Видът е с природозащитен статут „критично застрашен“ и е включен  в Червената книга на България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки