До ноември в горските територии е забранено да се пали огън


До ноември в горските територии е забранено да се пали огън
Снимка: ИАГ
05 Юли 2019, Петък


В Закона за опазване на земеделските земи пък е въведена изрична забрана за палене на стърнища и растителни остатъци в земеделски земи по време на пожароопасния сезон

Автор: Десант

Във връзка с високите температури на територията на страната и повишаване на риска от възникване на пожари, от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) призовават посетителите на горските територии да спазват правилата за пожарна безопасност и да не проявяват небрежност, която би довела до възникване на пожари.

При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно сигнализиране и осъществяване на връзка на телефон 112, припомнят от ведомството.

Паленето на огън в горските територии е допустимо с много голямо внимание само на регламентираните за целта огнища, които са обозначени с информационни табели „Място за палене на огън“, категорични са от ИАГ.

От началото на тази година до момента на територията на страната са регистрирани 301 горски пожара, с обща площ от 21 000 дка, като 99 % са низови пожари. 

ИАГ напомня, че по време на пожароопасния сезон, който продължава до ноември, съгласно Закона за горите се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи в горските територии и на разстояние 100 метра от границите им.

В Закона за опазване на земеделските земи също е въведена изрична забрана за палене на стърнища и растителни остатъци в земеделски земи. 

През пожароопасния сезон служители на Агенцията по горите, регионалните дирекции по горите и горските стопанства, както и дирекциите на природни паркове извършват периодични проверки за спазване на правилата за пожарна безопасност.

Санкциите за нарушаване на противопожарните правила в горските територии, съгласно Закона за горите са в размер до 500 лв. за физически лица и до 1000 лв. за юридически. В случай, че деянието се определи за престъпление, Наказателният кодекс предвижда до 8 години затвор за причинен пожар в горите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки