Българските митници отбелязват 140 години от създаването си


Българските митници отбелязват 140 години от създаването си
Снимки: Агенция „Митници"
05 Юли 2019, Петък


В Бургас по този повод откриват изложба с рисунки на деца на митнически служители

Автор: Десант

На 7 юли ще отбележим 140-годишнината от създаването на българските митници. Това става на тази дата през 1879 г., когато след Освобождението на България с Указ № 2 на княз Александър І Батенберг  са учредени митници и „митарствени пунктове“, „за да се запазят интересите на Княжеството“.

Този управленски акт се случва веднага след назначаване на първото българско правителство  и създаването на първите институции в държавата.  Датата е обявена за професионален празник на българските митнически служители с решение на Министерски съвет от 2015 г.

Една от най-красивите сгради в Бургас е тази на Агенция „Митници“, която е национален паметник на културата и е разположена  на площада в морския град, който носи името на княз Александър Батенберг.



Бургаската митница винаги е била  част от историята на морския град и има определяща роля за  неговото разрастване и  развитие след Освобождението като транспортен, икономически,  търговски и туристически център.

Според историческите хроники, първата митница на територията на Бургас след Освобождението се е намирала на морския бряг в зоната на  днешното пристанище в неугледна сграда. До там стоките са били превозвали с конски впрягове и талиги и са се товарили на кораби. Така е бил транспортиран и вносът.

През 1884 г. правителството взема решение за изграждане на модерно пристанище с митница в Бургас. Строежът  започва през 1908 г. по проект на известния австрийски архитект Вайнщайн, който по това време е главен архитект и директор на пристанището в Марсилия. Изграждането на красивата постройка струва на държавата 6 742 300 тогавашни златни лева.

Строителството продължава дълги години, поради двукратно спиране на  дейностите  по време на Балканската и Първата световна война. Митницата  е построена от легендарния български архитект Георги Фингов с  майстори от Тревненско и Странджа и е открита официално през 1926 г.

През 2005 г. сградата  е реставрирана по нейния оригинален проект, а през миналата година  бе извършен освежителен  ремонт на  фасадата.

По повод юбилейната годишнина на българските митници, в централния салон на Териториална дирекция Южна морска в Бургас ще бъде подредена изложба от рисунки, представящи професията на митническите служители през погледа на деца на митнически служители. В  тях с много морски мотиви  са изобразени проверки на кораби, самолети и пътници, също и с обучени митнически кучета,  които са сред любимите герои на децата. 



Рисунките създават нетрадиционна и празнична атмосфера в митническия салон  и предизвикват любопитството на посетителите. Чрез своето творчество, малките художници поздравяват своите родители и всички митнически служители за празника.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки