Македонската шевица изразява тъгите и радостите, вълнували българката през вековете


Македонската шевица изразява тъгите и радостите, вълнували българката през вековете
Снимки: Албум на български македонски шевици
03 Юли 2019, Сряда




Автор: Яна Славянска

„В Македония са създадени най-красивите народни шевици“ - това се твърди в статия, публикувана преди 80 години в книжка 10 на списание „Илюстрация Илинден“ от декември 1939 г.

По принцип именно македонските българки развиват най-активно това народно изкуство. Те сами си боядисват преждите и създават индивидуални везби - коя от коя по-оригинални, по-красиви и по-съвършени.

„Македонският женски костюм е много богато украсен с тежки вълнени, копринени и сърмени шевици" - пише старото издание.



По-нататък в статията се уточнява: „Преди всичко се извезва ризата до полите, пазвите и ръкавите, но така също и връхните дрехи не отстъпват по своята разкошност и украса с шевици, ресни, пискюли, бикмета, гайтани, ширити и др. Изцяло македонският женски костюм е тежък и претрупан, но затова пък всяко отделно парче е шедьовър".

Украсата на македонските шевици има главно геометричен характер. В нея се използват линии, прави, криви, окръжности и пр. Но една друга част, макар и по-малка, включва рисунъци на растения - листа, плодове, цветя, розетки и пр. Най-малко се извезват символи на животински и човешки фигури.



Но пък присъстват много и най-разнообразни птички, пчели, пеперудки, кацнали върху едва разлистили се пъпки, разцъфнали рози, лалета, детелини, разлистени клонки и пр.

В мъжкото облекло най-пъстри са чорапите, пристегнати с шарени пискюли и подвезки, издигащи се на височина до коленете. 

В публикацията се посочва още, че „в Македония преобладава обичания от славяните червен цвят. В комбинация с него се срещат по-малко и зелен, и син цвят. Голямата яснота и силен контраст на тоновете придават голяма живост на самата шевица, изразена в отделните характерни петна, откъдето иде и голямата разкошност, внушителност и ефект на цялото".



Освен всичките безспорни естетически достойнства и външни ефекти на македонските шевици, изданието обръща внимание, че тяхната художествена цена се повишава и от обстоятелството, „че те са проява на дълбоко чувство, че те са израз на тъгите и радостите, които са вълнували македонската българка от векове".


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки