Опасност: Ентеровируси атакуват децата през лятото


Опасност: Ентеровируси атакуват децата през лятото
Снимката е илюстративна
03 Юли 2019, Сряда


За бебетата и децата до 2-годишна възраст плажът носи повече вреди, отколкото ползи - категорични са педиатрите

Автор: Десант

Летните ентеровируси, които предизвикват повръщане, разстройство и температура, са най-честата причина малките деца да бъдат приети в болница. Не подценявайте тези състояния и не отказвайте прием в болница, ако педиатърът прецени, съветват специалистите от Второ детско отделение на УМБАЛ-Бургас.

Не са редки случаите, в които родителите смятат, че ще се справят сами и отказват да постъпят в болницата. Но след ден-два се връщат и тогава престоят на детето, което първоначално е можело да се оправи за 2-3 дни, се удължава на 10.

И в момента отделението в най-голямата бургаска болница е пълно с пациенти с ентеровируси.

„Причините най-вече са в тежкото обезводняване, с което се налага да се справим с поставяне на интравенозни системи, защото детето вече отказва да приема течности през устата. Тежкото обезводняване от повръщането, съпътствано от висока температура, е сериозно състояние и не винаги минава в домашни условия“, подчертава д-р Хрипсиме Каспарян, специалист-педиатър и началник на Второ детско отделение.

„Разбирам родителите, които не се чувстват комфортно в болницата и винаги съветвам първоначално да се опитат да се справят сами – да дават на децата повече течности, специални електролитни разтвори, които се продават в аптеките. Но щом видите, че неразположението продължава повече от 2 дни, е по-добре да послушате лекаря и да постъпите в болница“, добави бургаската педиатърка.

Летните вируси могат да доведат до различни усложнения като пневмонии и бронхити, които не са рядкост сред малките пациенти.

Второ детско отделение на УМБАЛ-Бургас лекува пациенти над 2-годишна възраст, като единствено тук има специалисти по детска ендокринология, детска кардиология, детска неврология. Много често именно към това отделение се насочват и деца от други лечебни заведения, преценили, че не могат да се справят със сложността на ситуацията. 

Детските лекари съветват да сме много внимателни с произхода и съхранението на храната през лятото; да се въздържаме се от консумация, ако имате съмнения, че не е приготвена при добри хигиенни условия; както и да се измиват добре плодовете и зеленчуците, както и ръцете преди хранене.

Всеизвестните прости правила за спазване на добра хигиена могат да ни спасят от много летни проблеми, обобщават педиатрите.

Те са единодушни, че на бебетата и децата до 2-годишна възраст плажът носи повече вреди, отколкото ползи. „Разходката в Морската градина, на сянка, близо до плажа, е в пъти по-полезна за най-малките деца“, категорични са детските лекари.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки