Експерти: Българският туризъм е оставен на автопилот


Експерти: Българският туризъм е оставен на автопилот
03 Юли 2019, Сряда


Цените за чадър и шезлонг по родните плажове не са нормални, категорични са браншовиците

Автор: Десант

При по-старите концесионни договори няма ограничение на максималната цена за чадър и шезлонг. Това заяви пред bTV началникът на отдел "Контрол на концесионната дейност" към Министерство на туризма Василка Цанева по повод оплакванията от туристи в социалните мрежи заради високите цени на услугите по плажовете.

Цанева увери, че непрекъснато се правят строги проверки на концесионерите на родните плажове. По нейни думи от 1 юни до 1 юли са минали първите проверки и всички цени са отразени на интерактивната карта на Министерство на туризма.

"Пазарът определя цените. Има разнообразие от плажове - някои са с нови договори, други са със стари", заяви Цанева. Тя подчерта, че се следи стриктно плажовете да са с 50% свободна зона за разполагане на плажни принадлежности.

Според Константин Занев от Института за анализи и оценки в туризма обаче цените за чадър и шезлонг не са нормални. По тази причина българинът имал очаквания за лоялност към Гърция вместо към България.

"Защото там знае какво ще получи за парите си и какво качество ще получи. В България никога не знае какви нови промени ще има. Започваме да губим българския турист", обобщи той.

Представителят на Министерство на туризма посочи, че има и евтини цени за чадър и шезлонг, като даде пример с плажа "Бургас-Север", където услугата струва 1,20 лв., а на "Поморие-Централен" - 3,60 лв.

Според Цанева е редно да се правят отделни сравнения между големите курорти в Гърция и България и малките населени места в южната ни съседка и у нас.

Тя посочи, че и у нас започва да се въвежда практиката да не се плаща за чадър и шезлонг, а да се консумира храна и напитки към определено заведение, което предлага сянка.

От своя страна Занев заяви, че са необходими устойчива концепция за развитие на туризма и адекватни цени. Според него проблемът бил, че ние разчитаме да направим целия си летен сезон от 10 юли до 15 август. За разлика от нас в Гърция сезонът бил по-дълъг, защото бил свързан с добро промотиране и маркетинг.

Нашият туризъм е на автопилот, заключи той.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки