Защо пингвините не могат да летят


Защо пингвините не могат да летят
02 Юли 2019, Вторник


Причината разкриха британски и американски учени

Автор: Десант

Британски учени от университета в Абърдийн заедно със свои американски колеги са провели изследване защо пингвините не летят. Те изяснили, че еволюцията ги е лишила от този начин на придвижване като твърде енергогубещ. Вместо това при тези птици се появила възможността да се гмуркат на по-голяма дълбочина, прекарвайки повече време под вода.

В стари времена морската риба била най-изгодната храна за пингвините, което довело до това, че способността им да летят била изгубена в полза на „пикирането" в морските дълбини.

Във времето, когато динозаврите обитавали нашата планета, предците на пингвините са летели на воля. Според Даниел Ксепки от Музея Брус в американския щат Кънектикът, те изгубили тази си способност скоро, след като огромните влечуги измрели някъде преди 60 милиона години. 

В процеса на миграция към моретата и океаните и заради необходимостта да се приспособят към новите условия на ловуване, крилата на пингвините се променили, ставайки все по-къси и по-твърди, което било необходимо, за да се гмуркат по-добре. По същата причина мускулите им станали по-развити и на гърдите им се появил допълнителен слой пера. Също така птиците увеличили големината си.

В резултат на всичко това те престанали да летят. Но пък успели да оцелеят в условията на новите си местообитания, тъй като вече можели да се хранят с по-едра морска риба.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки