Местиха теменуги заради бъдещо трасе на автомагистрала


Местиха теменуги заради бъдещо трасе на автомагистрала
Снимка: АПИ
01 Юли 2019, Понеделник


Новото местообитание на застрашените растения е в защитената местност „Алдомировско блато”

Автор: Десант

Защитен вид ниска теменуга (Viola pumila) бе преместена в края на юни от бъдещото трасе на АМ „Европа“. Предприетите дейности са част от мерките за опазване на околната среда при реализацията на проекта, съобщават от Агенция „Пътна инфраструкура" (АПИ).

Решението по ОВОС предвижда изместване на малка популация от ниска теменуга, която расте в идентифицирани местообитания, попадащи в трасето на пътя София - Калотина, в близост до Алдомировското блато. Теменугата е включена в Червената книга на България през 1984 г. с категория „изчезнал вид“, а в изданието от 2011 г. е с категория „застрашен вид“.



Преместването на защитеното растение се извърши от екип от експерти, преди да е завършил процесът на пълно разпукване на семенните кутийки, след цъфтежа на теменужките през април и май. Целта е разпръсването на семената да стане на новото им местообитание, което е идентично на сегашното и е в защитената местност „Алдомировско блато”. 

Планът за преместване на защитените растения е съгласуван от РИОСВ София, като компетентен орган по околната среда за изпълнение на поставените условия и мерки в решението по ОВОС за обекта. Преместването е съгласувано и с община Сливница, тъй като теменужките ще бъдат на подходящи за вида общински имоти, допълват от пътната агенция.

От АПИ уточняват, че модернизацията на 17 км от първокласния път I-8 София-Калотина между Драгоман и Сливница започна в средата на май, където ще бъде изградено второ платно, а старото ще бъде реконструирано. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Срокът за завършване на строителните работи е 2021 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки