Молдовски тараклийски българи обикалят родината на своите деди


Молдовски тараклийски българи обикалят родината на своите деди
01 Юли 2019, Понеделник


Те провеждат из България 500-километров възпоминателен поход

Автор: Десант

През 1829 г., след поредната Руско-турска война всички жители на някогашно село Чомлеккьой (дн. Ботево, Ямболско) напускат родното си място и след тежък преход с много жертви и лишения, пресичайки Дунав със салове, намират нов дом в околностите на молдовската Тераклия.

От няколко дни техните потомци - Владимир Мъгла, Александър Румънеско Арабаджи и Олег Косих, съпровождани от Нина Топалова, която е секретарка на Дружеството на българите, живеещи в Молдова, са в България, където провеждат 500-километров възпоминателен поход. 

Началото му бе дадено на 27 юни в родното място на дедите им - ямболското село Ботево. Маршрутът на молдовските тараклийски българи преминава през Нова и Стара Загора, Змеево, Ягода, Тулово, Казанлък, Шипка, Габрово, Велико Търново и Русе, като ще завърши на 6 юли в Силистра.

Казанлъшките медии съобщават, че сънародниците ни мечтаят да се завърнат да живеят в България. В Казанлък те са посетили Музея на розата, след което за 3 часа са стигнали в град Шипка, откъдето да продължат своята обиколка в истинската си родина.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки