Посрещнахме Джулая


Посрещнахме Джулая
Снимки: Авторът
01 Юли 2019, Понеделник


Обичаят е вдъхновен от песента на „Юрая хийп" от 1971 г. „July morning", което в превод означава „Юлско утро"

Автор: Яна Славянска

И тазгодишната първа юлска утрин бе посрещната от стотици българи, събрали се не само край морския бряг, за да приветстват първите слънчеви лъчи. Няма мистика, няма нищо езическо, а просто една модна традиция, пуснала дълбоки корени по нашите ширини през 80-те години на миналия век. Обичаят е вдъхновен от песента на „Юрая хийп" от 1971 г. „July morning", в превод „Юлско утро".

Празнува се след залеза на 30 юни до изгрева на 1 юли. Нощта минава с голям купон, музика, бира, огньове... 

Джулая е уникален за България и не се среща в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на „Юрая хийп". Символичното посрещане на изгрева се налага като символ на посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще.

Отначало в България Джулай морнинг се празнувал само във Варна, като с течение на годините се разпространява по цялото Черноморие. А в наше време сцена на празника стават и други места в страната, като посрещане на първото юлско утро се организира и по планинските върхове, култови местности край различни населени места, мегалити и къде ли още не.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки