Памет за Хайтов


Памет за Хайтов
30 Юни 2019, Неделя


В Бургас единствено в телевизия СКАТ има мемориален знак в памет на писателя

Автор: Десант

Членове и симпатизанти на НФСБ се събраха пред барелефа на академик Николай Хайтов в посветения на писателя мемориален кът в бургаския офис на телевизия СКАТ, за да почетат годишнината от неговата смърт. Тук бе депутатът Христиан Митев, общинските съветници Ивайло Вагенщайн и Милен Ненчев, областният координатор на Националния фронт за Бургас Иван Кузманов, служители на патриотичната телевизия и сайта „Десант".



Народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти" Христиан Митев припомни пред присъстващите  каузите на патрона на СКАТ и патриотичната формация за опазване на българщината и родовата памет, неговите завети в областта на опазването на околната среда, както и борбата му с нихилизма по отношение на всичко българско и с чуждите влияния и чуждите сили, целящи всичко друго, но не и защита на националните ни интереси. 

Депутатът изтъкна още, че в крайна сметка дългогодишните усилия на Хайтов са се увенчали с успех и днес все повече са хората, за които родолюбието и патриотизма стоят на първо място. 

В същото време Христиан Митев не скри огорчението си, че, за съжаление, в морския град все още няма издигнат паметник на Хайтов, въпреки че по предложение на общинските съветници от НФСБ от 8 години има гласувано решение, даващо зелена светлина на инициативата. До ден днешен обаче тя остава реализирана.

Активисти на партия „Национален фронт за спасение на България“ и родолюбиви българи почетоха паметта на големия писател и патриот акад. Николай Хайтов и в София. Пред паметника му в Борисовата градина бяха и зам.-председателите на НФСБ – народният представител Борис Ячев и директорът на   СКАТ Данчо Хаджиев, както и зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.



Писателката Елена Алекова припомни важни моменти от живота и творчеството на Николай Хайтов. Сред тях любопитен детайл бе признанието на самия Хайтов, че съжалява за това, че независимо от дългата изследователска дейност, не е написал книга за Васил Левски.

„В тази дигитална ера имахме привилегията да се насладим на аналоговия Николай Хайтов – да го чуем, да го видим - такъв, какъвто е“, подчерта пред дошлите пред паметника на писателя Данчо Хаджиев.

Синът на Николай Хайтов – Здравец Хайтов разказа, че през 2019 година, когато се навършват 100 години от рождението на големия писател и патриот, има поредица от събития, свързани с живота и работата му.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки