Почетоха паметта на убитите български офицери в Босилеград


Почетоха паметта на убитите български офицери в Босилеград
Снимка: КИЦ „Босилеград“
28 Юни 2019, Петък


Престъплението е подробно описано в доклада на Карнегиевата комисия

Автор: Десант

Представители на КИЦ „Босилеград“, Демократичния съюз на българите, Сдружение „ГЛАС“ и Сдружение за българо-сръбско приятелство „Светлина“ от Зайчар почетоха паметта и положиха цветя на надгробните плочи в босилеградското гробище на петимата български офицери полк. Иларион Танев, пор. Стефан Стефанов, пор. Стефан Котев, пор. Христо Владев и пор. Асен Костадинов, пленени и разстреляни в Босилеград на 28 юни 1913 г. в нарушение на международните военни конвенции, по заповед на сръбският капитан Арсениевич.

Престъплението е подробно описано в доклада на Карнегиевата комисия.

Офицерите са разстреляни в местността „Воденици“. На 2 юли специално назначена комисия от Кюстендил, есхумира труповете им, прави оглед и протокол и дава заповед офицерите да бъдат препогребани в босилеградското гробище.

Техните надгробни паметници са просъществували в босилеградското гробище до края на седемдесетте години на миналия век, когато са унищожени. Сегашните паметни плочи на офицерите са възстановени по идея на КИЦ „Босилеград“, Демократичния съюз на българите и с усилията на родолюбивия българин от Босилеград Димитър Димитров.

През лятото на 1913 г. Босилеградско е арена на ожесточени бойни действия между българската и нахлулата на територията на Царство България сръбска армия.

Освен петимата български офицери, в сраженията са загинали около хиляда български и сръбски войници погребани на различни места. За тях все още няма никакъв паметен знак.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки