По морето има само „цаца за софиянци"


По морето има само „цаца за софиянци"
Снимка: Архив, Булфото
28 Юни 2019, Петък


Богатият улов в Черно море тепърва предстои

Автор: Диана Славчева

Морските вълци с насмешка разкриват, че по морето има един лаф – „цаца за софиянци". Ще рече, че пържената дребна рибка не е прясно наловена, а е извадена от дълбоко замразените запаси във фризера. Но за зажаднелите за слънце, плаж, бира и черноморска риба столичани тя е най-хубавото, най-вкусното и най-свежото мезе...

А това си е точно така. И не че съдържателите на крайбрежните капанчета искат да прекарат лековерните жители на столицата и „дълбоката провинция" и да ги цакат с миналогодишна рибка и с „топла бира", както се казваше в един филм. Но просто в момента риба в морето няма. 

В рибните магазини признават, че зареждат само гръцка риба. Черноморският чернокоп, сафрид и цацата, които се продават, са уловени през пролетта, когато уловът беше доста щедър, и са дочакали летните дни, кротко мръзнейки във фризерите. 

Всъщност истината е, че сезонът на цацата приключва в края на май, когато тя се изтегля от нашите ширини, търсейки по-студени дълбини, в които да маха с опашка. Така че няма как през лятото да се предлага прясна по капаните.

Всъщност богатият улов в Черно море тепърва предстои. И той се очаква да започне в края на август –началото на септември, когато е обичайният рибарски сезон, пояснява пред „Десант" Сталин Илиев, който е не само рибар, но е всепризнат за най-добрия и изкусен плетач на рибарски такъми и е вписан в Националната листа на елементите на нематериалното културно наследство като носител на хилядолетния занаят.

„В момента морето е пълно с ем – така наричаме дребната риба: хамсия, граца и пр., с която се храни паламудът. Когато наближи сезонът му, първо ще пристигне дребният паламуд – циганката, и по нейното количество ще се прецени какво е общото количество на тази риба в морето" – пояснява старият морски вълк. 

Той е категоричен, че обилието от дребна рибка в момента е предпоставка за много добър есенен риболов. 

Така че прясна риба ще има, но в ранна есен. 

Любителите на въдиците и сега могат да си хванат малко попчета например, но професионалните рибари ще излязат в морето едва в края на лятото. А дотогава ще стягат мрежите и лодките и също ще похапват като курортистите „цаца за софиянци"... 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки