Тежки глоби за шофиращите и плажуващите в Гърция


Тежки глоби за шофиращите и плажуващите в Гърция
27 Юни 2019, Четвъртък


Вижте какви санкции и за какво ще налагат комшиите от 1 юли

Автор: Десант

Много българи предпочитат да изкарат лятната си почивка под слънцето в съседна Гърция. Повечето ще пътуват до гръцките курорти с автомобила си. Но трябва да са наясно, че гърците строго затегнаха дисциплината при движение по пътищата.

200 евро глобяват комшиите, ако се пуши в присъствието на деца. Толкова е санкцията и ако тегличът ви стърчи от бронята. 50 евро се плаща за карането с джапанки и чехли, като проверките за това се правят още при изхода на плажовете.

Преминаването на червен светофар коства на нарушителите 700 евро. Плюс отнемане  на регистрационните табели на автомобила за 60 дни, както и шофьорската книжка на водача за 20 дни.

Цели 2000 евро ще платят хитреците, изкушили се да се оборудват с антирадар!

Добре е да се знае, че ако ви наложат глоба, е хубаво тя да се плати още в Гърция, защото след 14 дена започват да текат лихви, а ако не сте платили дължимото и после посетите страна, членка на Шенген, дори няма да ви пуснат в хотела.

Според новия гръцки Кодекс, за шофьорите на МПС след 1 юли са предвидени затвор до три години или парична глоба, ако управляват превозно средство след употреба на алкохол или наркотици.

Същата глоба ще се прилага, ако карате по национални или регионални пътища обратно на посоката на движение, както и по тротоари и площади или шофирате превозно средство, което е технически неизправно или претоварено.

Наказва се с лишаване от свобода най-малко една година, ако шофьорът е изложил на риск друго лице; до десет години, ако е предизвикана тежка телесна повреда на трето лице. Най-малко 10 години ще се лежи в гръцки затвор при смърт на друго лице. В случай на причинена смърт на повече от един човек, съдът в Гърция може да наложи дори доживотен затвор.

При невнимателно шофиране, което може да предизвика опасност за живота на трети лица или повреда на чужда собственост, престоят зад решетките е до две години.

Този, който управлява опасно МПС и от това е възникнала обща опасност спрямо други хора, се наказва също със затвор от две години или парична глоба.

Рискувате да бъдете глобени, дори ако сте по монокини на плажа – това ще ви коства 50 евро.

Тези правила вече са публикувани в гръцкия държавен вестник и гръцката преса.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки