Мечка нападна стадо овце в смолянското село Буйново


Мечка нападна стадо овце в смолянското село Буйново
Снимката е илюстративна
27 Юни 2019, Четвъртък


От началото на юни екоинспекцията в Смолян е проверила 10 сигнала за мечи посегателства над селскостопанско имущество

Автор: Десант

От началото на юни, групата за бързо реагиране (ГБР) при РИОСВ-Смолян е проверила 10 сигнала за нападение на мечки над селскостопанско имущество.

Четири от щетите са нанесени в района на  община Баните, в землищата на селата Сливка и Дебеляново.  Останалите поразии са регистрирани в района на Чепеларе и селата Туховища, община Сатовча, село Смилян, община Смолян, село Букова поляна, община Мадан и село Буйново, община Борино.

Последният сигнал е от 26 юни, когато ГБР е проверила сигнал за нападение на мечка над стадо овце в село Буйново. При последваща проверка от сутринта на следващия ден е установена липсата на още две овце от същото стадо.

При предприетите обходи на местността овцете не са открити, но мечката е била на място. Тя е прогонена от ГБР, съвместно с горска полиция.

Предвид зачестилите нападения на проблемните видове мечки в населените места в община Баните, както и в село Буйново, община Борино, съответните Държавни горски стопанства (ТП ДГС - Славейно и ТП ДГС - Борино) ще предприемат законови мерки, съобразно компетенциите си.

През юни смолянската екоинспекция все пак отчита спад в броя на щетите, нанесени от кафява мечка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки