Взриви се първата степен на свръхтежката ракета носител Falcon Heavy


Взриви се първата степен на свръхтежката ракета носител Falcon Heavy
Снимка: globallookpress.com
27 Юни 2019, Четвъртък


Тя изведе в орбита атомен часовник, 24 спътника, изследователска лаборатория и прахът на 152 учени от НАСА

Автор: Десант

На 25 юни компанията SpaceX успешно изстреля от космодрума на Кейп Канаверал във Флорида свръхтежката ракета носител Falcon Heavy, която изведе в орбита около Земята атомен часовник, 24 спътника, изследователска лаборатория и прахът на 152 учени от НАСА. 

След старта двата странични ускорителя се отделиха и приземиха на Кейп Канаверал. След отделянето им бе изхвърлена и първата степен. Шансовете й за успешно приземяване де оценяваха на 50% заради високата й скорост. 

Специалистите предполагаха, че тя следва да се спусне върху плаваща платформа, но в процеса на приземяването й степента се ударила в платформата, взривила се и е паднала в морето. Видеото от момента на взрива бе публикувано в социалните мрежи.

Товарът с тегло 3,7 тона бе подготвен от НАСА, Пентагона и американското Национално управление за океанографски и атмосферни изследвания. 24-те спътника са разположени на три различни орбити, а металните капсули с праха на 152-та учени на НАСА бе разпръснат в открития космос.

Любопитно е, че атомният часовник,  който бе изведен на орбита около Земята, може да натрупа неточност от 1 секунда за 9 милиона години.

Свръхтежката двустепенна ракета-носител Falcon Heavy е създадена на базата на носителя Falcon 9.

По принцип първата й степен и страничните ускорители могат да се използват повторно, което позволява да се намали стойността на изстрелването й в космоса. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки