Бургаски екоинспектори провериха сигнали за миризма на нефтопродукти и пропан бутан


Бургаски екоинспектори провериха сигнали за миризма на нефтопродукти и пропан бутан
Снимката е илюстративна
26 Юни 2019, Сряда


Според тях смрадливите емисии идвали от камиони, натоварени с асфалтови смеси за уличните ремонти в Бургас

Автор: Десант

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас извършиха извънредни проверки във връзка с постъпили общо 13 сигнала на бургазлии за миризма на нефтопродукти и пропан бутан, постъпили в периода 21-24 юни.

Най-голям е броят на оплакванията от района на централна градска част, комплекс „Лазур“, Централен плаж Бургас и Морска градина.

Предвид преобладаващата посока на вятъра в момента на получаване на сигналите са проверени пристанищните оператори „БМФ Порт Бургас“ АД и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД – Пристанищен терминал (ПТ) „Росенец“.

Миризмата е усетена за кратък период, което потвърждават и последващите разговори с подалите сигнали.

При проверките на място от операторите е изискана справка за посочения период за акостирали кораби под обработка и видове товари. Установено е, че на пристанищен терминал „Бургас Изток 2“ обработваните товари са газьол и пропан бутан. По време на обработката на товарите няма настъпили аварийни ситуации. От системите за мониторинг и оповестяване не са регистрирани изпускания на атмосфера. Товарите са обработени съгласно утвърдени технологични документи (технологични карти, инструкции за безопасност, авариен план).

На ПТ “Росенец“ при извършване на товаро-разтоварни дейности не са констатирани пропуски по технологичната схема. Танкери с нефт, котелно гориво и гориво за дизелови двигатели са обработвани в периода 20-22 юни. Инсталациите на основна площадка на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД са в нормален технологичен режим.

РИОСВ е изискала от „Морска администрация“ - Бургас като компетентен орган, осъществяващ контрол по предотвратяване замърсяването на морската среда и въздуха от кораби, да извърши огледи на морската акватория. Резултатите от проверките ще станат ясни след приключването им.

При извършените допълнителни обходи в местата на подаване на сигналите е констатирано извършване на текущи ремонти на уличната мрежа, както и ремонт на бул. „Димитър Димов" в участъка от кръгово кръстовище с ул. „Транспортна" до кръстовище с ул. „Димитър Аврамов", свързани с фрезоване на стария асфалт и машинно полагане на нов. Открити са камиони с асфалтови смеси, които при наличните високи температури (над 30 градуса по Целций) са възможен източник на емисии.

Не са отчетени превишения на контролираните замърсители - серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, стирен, толуен, ксилен, бензен от най-близко разположената автоматична станция за контрол качеството на въздуха - диференциалната оптична система „OPSIS” в комплекс „Лазур“. Превишения не са регистрирани и от Автоматична измервателна станция (АИС) в комплекс „Меден Рудник“ и кв. „Долно Езерово“, част от националната система за мониторинг на въздуха.

С цел осъществяване на засилен ежедневен контрол от страна на инспекцията от пристанищните оператори е изискано представяне на ежедневен доклад за извършваните товаро-разтоварни дейности. При необходимост ще бъдат извършвани проверки на място.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки