Наследникът на легендарния бай Тодор Чакръкчията отпразнува 70-годишен юбилей


Наследникът на легендарния бай Тодор Чакръкчията отпразнува 70-годишен юбилей
Снимка: Дафо
26 Юни 2019, Сряда


По време на тържеството по този повод рехабилитаторът Паско Райчев намести изкълчен глезен на една от гостенките си

Автор: Десант

70 години отпразнува рехабилитаторът Паско Райчев - лечителят, към който излекуваните се обръщат с „докторе“. Титла, спечелена, не с диплома, а с народната признателност. Над 80 именити гости – от бизнеса, спорта, медицината, политиката, вдигнаха наздравица за юбиляря в ресторант „Гребеца“ в Пловдив.

За близо 45-годишната си практика като физиотерапевт, или чакръкчия, както народът нарича хората с неговите умения, в кабинетите си в Пловдив и Хасково, Паско Райчев е изправил хиляди хора на крака, в буквалния смисъл на думата.

Дори и в разгара на празника си, юбилярък намести изкълчен глезен на една от гостенките си. 

Синът на легендарния бай Тодор-Чакръкчията от Хасково пуска корени в Пловдив, след като още след вземането на последния изпит по специалността „Рехабилитация” е назначен в АФД „Тракия” – Пловдив.

През годините той е масажист – рехабилитатор в различни спортни отбори, както и национални гарнитури.

Чакръкчийството се предава в рода на юбиляра вече от близо два века. Паско е наследил дарбата си от своя баща – бай Тодор, най-известният чакръкчия в България. А пък бай Тодор е взел уменията от своя баща Райчо, дядото на Паско, а той пък от своя дядо. Дарбата продължава със сина на Паско, Тодор Райчев, който завърши с пълно отличие специалност „Кинезитерапия“ и работи от няколко години в санаториума на МВР в Хисаря.

Пременени в народни носии, запасали пищови, на юбилейното тържество Паско и 4-годишният му внук Павел поведоха първото хоро под звуците на родопската гайда на рекордьора на Гинес Атанас Тодоров и омагьосващия глас на Българското национално радио Севда Симеонова.


В категории: Новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Тита Ованесян
10.01.2020 10:59:39
8
0
Абе да ти намести някое пръстче става,но за сериозни заболявания например:от дископатия,плексити,дискови хернии и тем подобни НЕ става.От алкохола ли, от главозамайване ли, че е наследник на способният си баща/светла му памет/,от простотия ли,но определено има мозъчни отклонения.Здраво го тресе параноята за величие и според мен без да го познавам на младини,ако беше чел книшки можеше та развие потенциал.Но както се казва--за всеки влак си има пътници--.Аз не искам повече да се возя на неговия,но това не пречи да е жив и колкото се може повече здрав.
3
Костадинка Кирева
08.08.2019 09:09:32
20
1
Нека да е жив и здрав,ама той се оказа много тъпичак човечец.Големи хвалби,големи суперлативи,а на края разочарование.За първи път го посетих,но ме отказа от раз за други посещения.
2
Кристина
23.07.2019 09:17:16
0
17
Жив и здрав да е още много дълги години! Повече от лекар е - той наистина лекува! Благодаря ти, докторе! Благодаря, че ми даде живот без болка!!
1
Гаро Будикян
28.06.2019 04:18:39
21
0
Бай Пас да си жив и здрав и нека другарките които ти са постоянно в главата направят така,че след 30 години да те осъдят за полова разпуснатост.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки