Наследникът на легендарния бай Тодор Чакръкчията отпразнува 70-годишен юбилей


Наследникът на легендарния бай Тодор Чакръкчията отпразнува 70-годишен юбилей
Снимка: Дафо
26 Юни 2019, Сряда


По време на тържеството по този повод рехабилитаторът Паско Райчев намести изкълчен глезен на една от гостенките си

Автор: Десант

70 години отпразнува рехабилитаторът Паско Райчев - лечителят, към който излекуваните се обръщат с „докторе“. Титла, спечелена, не с диплома, а с народната признателност. Над 80 именити гости – от бизнеса, спорта, медицината, политиката, вдигнаха наздравица за юбиляря в ресторант „Гребеца“ в Пловдив.

За близо 45-годишната си практика като физиотерапевт, или чакръкчия, както народът нарича хората с неговите умения, в кабинетите си в Пловдив и Хасково, Паско Райчев е изправил хиляди хора на крака, в буквалния смисъл на думата.

Дори и в разгара на празника си, юбилярък намести изкълчен глезен на една от гостенките си. 

Синът на легендарния бай Тодор-Чакръкчията от Хасково пуска корени в Пловдив, след като още след вземането на последния изпит по специалността „Рехабилитация” е назначен в АФД „Тракия” – Пловдив.

През годините той е масажист – рехабилитатор в различни спортни отбори, както и национални гарнитури.

Чакръкчийството се предава в рода на юбиляра вече от близо два века. Паско е наследил дарбата си от своя баща – бай Тодор, най-известният чакръкчия в България. А пък бай Тодор е взел уменията от своя баща Райчо, дядото на Паско, а той пък от своя дядо. Дарбата продължава със сина на Паско, Тодор Райчев, който завърши с пълно отличие специалност „Кинезитерапия“ и работи от няколко години в санаториума на МВР в Хисаря.

Пременени в народни носии, запасали пищови, на юбилейното тържество Паско и 4-годишният му внук Павел поведоха първото хоро под звуците на родопската гайда на рекордьора на Гинес Атанас Тодоров и омагьосващия глас на Българското национално радио Севда Симеонова.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Гаро Будикян
28.06.2019 04:18:39
1
0
Бай Пас да си жив и здрав и нека другарките които ти са постоянно в главата направят така,че след 30 години да те осъдят за полова разпуснатост.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки