Тутанкамон пристигна в Бургас


Тутанкамон пристигна в Бургас
Снимка: Община Бургас
24 Юни 2019, Понеделник


В морския град ще представят артефактите, открити в гробницата на „момчето цар"

Автор: Десант

Копия на артефактите, открити в гробницата на „момчето цар" Тутанкамон в Долината на царете през 1922 г. от английския археолог Хауърд Картър, пристигнаха в Бургас.

В Държавната опера в морския град в началото на юли ще бъде отворена за посетители експозицията „Тутанкамон - една недовършена любовна история".

Тази седмица в Бургас пристига и екип специалисти по древна история на Египет, който ще се заеме с подреждането на експонатите. 

„Тутанкамон - една недовършена любовна история" съдържа около 100 артефакта, които пресъздават с максимална точност единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет. Тя гостува за първи път в България по покана и със съдействието на бургаската общинска администрация.

Експонатите са групирани в няколко тематични къта - „Предверието" или „Стаята на могъществото и властта"; „Златният трон", наричан още „Шедьовърът на стаята"; „Погребалната камера", "Съкровищницата" и "Позлатеният олтар".

Преминаването през всяко от пространствата ще позволи на зрителя да усети в максимална степен мистичния свят на древните египтяни, които са изповядвали специално отношение към смъртта и живота в отвъдното.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки