Проф. Кантарджиев: Най-опасни са кърлежите в градските градини


Проф. Кантарджиев: Най-опасни са кърлежите в градските градини
Снимка: БНТ
23 Юни 2019, Неделя


Вижте какво съветна да правим при ухапване от тези паразити директорът на Национален център за заразни и паразитни болести

Автор: Десант

Най-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата са редки и не са рискови преносители на заболявания, това заяви пред БНТ директорът на Национален център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че е най-добре ухапаните от кърлеж да приемат с първото хранене след това две таблетки от антибиотика Доксициклин (Doxycycline), който намалява опасността от евентуално заразяване десетки пъти.

Друг полезен съвет е стопаните, които махат кърлежи от домашните си животни, да използват медицински ръкавици, за да предотвратят заразяване чрез рани на ръцете.

Професорът напомни, че ефективният начин за махане на кърлежи е лесен, като след това мястото трябва да се дизинфекцира с безцветен разтвор.

„Кърлежът не се върти, не се гори и не се маже с олио. Трябва с тънка пинсета да се хване хоботчето му най-близко до кожата. Друг начин е да се направи възел около кърлежа със здрав конец и да дърпаш" - уточни проф. Кантарджиев в ефира на националната телевизия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки