Стоматолози протестират срещу новите правила в здравната система


Стоматолози протестират срещу новите правила в здравната система
Ключови думи: зъболекари, стоматолози
21 Юни 2019, Петък


Според предложените промени зъболекарите с обща специалност ще могат да извършват само определени дейности

Автор: Десант

Протестиращи стоматолози алармираха, че предложените законодателни промени в здравната система ще засегнат милиони пациенти, които е възможно да останат без лечение.

Представители на зъболекарите у нас настояват за промени и да се контролират практиките по определени правила. А правилата засягат всички - и зъболекари, и пациенти.

"Това ще има ефект върху всички, защото проектът, който се предвижда да се приеме, има ефект върху 9 000 зъболекари и 7 000 000 пациенти. И всъщност проблемът е, че много от действията на управителния съвет са незаконосъобразни", твърди д-р Иван Горялов.

През последните 6 месеца се изготвяли промените, с които се цели по- качествено зъболечение, но промените предизвикаха тревоги у стоматолозите, защото няма да могат да вадят зъб или да лекуват пулпит, без да имат специализация.

"Поради неправилно, според нас, спускане на образец на задание към националните консултанти, този документ не е законосъобразен", допълни д-р Павел Панов.

След като преди 2 седмици стоматолозите се обявиха срещу текстовете, те бяха променени. Според предложените промени зъболекарите с обща специалност ще могат да извършват само определени дейности, което ще налага да се препращат по 2/3 от пациентите към профилирани специалисти.

Основните опасения са за пациентите в малките населени места.

По време на протеста бе събрана подписка за изготвяне на нови правила.
Източник: bgonair.bg



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки