Икони, картини и кукли от череши на черешовите празненства в Кюстендил


Икони, картини и кукли от череши на черешовите празненства в Кюстендил
Снимки: Архив kustendil.com
21 Юни 2019, Петък


Вижте какво още може да се види по време на празника на тези обичани от самодивите плодове

Автор: Десант

От 21 до 23 юни Кюстендил е домакин на традиционния Празник на черешата.

Фестивалът се свързва със славата на Кюстендилския край като „Овощната градина на България" и е проведен за първи път през 1896 г., когато е била организирана първата в родината ни национална овощарска изложба. Празничното изложение е възстановено през 2008 г.



В наши дни на черешовите празненства се представят разнообразни сортове череши, създадени в Института по земеделие в Кюстендил и отглеждани от земеделските производители в региона.

Избрани от Бога, обичани от самодивите, белязани със знака на сакралност, тези плодове са символ на доброто и предвестници  на лятото.

Празникът събира на кюстендилския градски площад десетки черешопроизводители, които се надпреварват да аранжират по най-интересен начин сергията си.



Посетителите остават смаяни от фантазията, вложена в тези своеобразни произведения на изкуството - кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични черешови шедьоври, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии.



В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари черешата намира широко приложение - красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а местните жители и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят.



Програмата на фестивала е богата и разнообразна. Античността ще оживее на късноантичната и средновековна крепост Хисарлъка чрез спектакъл-атракция на сдружение „Дебют”. Освен изложбата базар на череши и черешови произведения и изложенията на различни занаятчии и производители, Институтът по земеделие в Кюстендил ще представи перспективни сортове череши за страната и района.

За най-малките са предвидени арт работилнички.

Покрай кулинарните демонстрации ще се проведат и конкурси за най-едра череша, атрактивно вешало, оригинално пано и красив черешов щанд, както много други състезателни игри с череши, а също и кулинарната надпревара „Череши в кухнята”.

Всичко това ще бъде озвучено от много музика и народни ритми, с които ще насити атмосферата фолклорният празник „Черешчица род родила”.




В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки