ВАП разпореди проверка на всички плувни басейни в страната


ВАП разпореди проверка на всички плувни басейни в страната
Снимката е илюстративна Снимка: Стара Загора.нет
21 Юни 2019, Петък


Предмет на инспекцията ще са безопасността на услугите и изпълнението на здравните изисквания на обектите, уточняват от прокуратурата

Автор: Янко Крумов

ВАП възложи проверка за законност за безопасността на услугите и изпълнението на здравните изисквания на плувни басейни, плажове и т. н.
С посочените действия са ангажирани председателят на Комисията за защита на потребителите и главният държавен здравен инспектор, предвид правомощията за извършване на контрол и налагане на санкции по Закона за защита на потребителите и Закона за здравето, се казва в съобщение от пресцентъра на Върховна апелативна прокуратура.

По силата на цитираните закони производителите на стоки и лицата, предоставящи услуги, са длъжни да предлагат на потребителите само безопасни стоки и услуги, а посочените места са обекти с обществено предназначение, за които са установени ред здравни изисквания.

Сред последните попадат, напр., и правилата, въведени с подзаконови нормативни актове като Наредба № 5 от 30.05.2008 г. за управление качеството на водите за къпане.

Срокът за извършване на възложените действия до 15 август т.г., когато на ВАП ще се представи обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления, постановени административни актове.

Целта на проверката е да се защити здравето на хората във времето, когато ползването на плувни басейни, плажове и т. н. се увеличава, казват от ВАП.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки