Легионерите от римската колония Деултум страдали от шипове и проказа


Легионерите от римската колония Деултум страдали от шипове и проказа
Снимки: Светлана Николова
21 Юни 2019, Петък


Наличието на дегенеративни изменения е напълно разбираемо, с оглед на тежкото ежедневие, което са имали като войници

Автор: Диана Славчева

Изследванията на антрополозите разкриват, че жителите на римската колония Деултум, създадена край днешното село Дебелт до Бургас от ветераните на VIII Августов легион, са страдали най-вече от шипове, проказа и сифилис.

Това са били и най-често срещаните болести в края на I в. и началото II в.

Красимира Костова, директор на Исторически музей – Средец, уточнява, че още първите ветерани, заселени в колонията, са имали костни изменения. Тя е категорична, че наличието на дегенеративни изменения е напълно разбираемо, с оглед на тежкото ежедневие, което са имали като легионери.

Сифилисът пък доста често се е срещал в древността. Някои учени обаче смятат, че в античния свят се е причинявал от друг щам на спирохети, дошъл в Европа от Африка, при което болестта не се е предавала по полов път.

​Сигурно е обаче, че като венерическа болест масово се разпространява на Стария континент през ХV в., предизвиквайки повсеместно епидемии.



Както вече „Десант“ съобщи, на Еньовден в музея в Националния археологически резерват „Деултум-Дебелт“ ще бъде открита изложбата „Болести и лечение през вековете“, в която са експонирани намерени при археологически разкопки човешки кости на хора от Античността и Средновековието, върху които ясно личат пораженията, оставени от различни заболявания.

От какво са боледували нашите предци и как са се лекували през вековете


В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки